Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, днес се противопостави на прогнозата на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че други държави ще напуснат ЕС по примера на Великобритания.

Тя опроверга и възможността Обединеното кралство да договори бързо двустранно споразумение за свободна търговия със САЩ, за която Тръмп говорѝ в интервю с британския „Таймс“ и с германския „Билд“.

„Мисля, че Европейският съюз ще бъде единен, убедена съм 100 процента в това“, каза Могерини на пресконференция след съвет на външните министри в Брюксел днес.

„Докато една страна е членка на ЕС, каквото е Обединеното кралство“ в момента, седем месеца след референдума (за напускане на ЕС – б.а.), няма никакви двустранни преговори за търговски споразумения с трети страни“, посочи Могерини. „Това е в договорите и това важи за всички държави-членки, докато те са държави-членки“.

Очаква се британското правителство в края на март да поиска официално преговори за напускане на ЕС, които по договор могат да траят до две години. Докато те не приключат и не влезе в сила евентуалното споразумение за излизане на Великобритания от съюза, за нея важат всички права и задължения на държава-членка.

В ЕС търговията е област от европейска компетентност, т.е. в нея страните-членки следват правилата на общността.

ЕС иска да установи със следваща администрация политически отношения на партньорство, декларира Могерини.

„Това беше посоката на раговора ни с (избрания вицепрезидент – б.а.) Майк Пенс...Това са сигналите, които получаваме – на желание да изградим партньорство и сътрудничество в областите, където имаме взаимен интерес – от антитероризма до икономическия растеж“, каза тя.

Върховната представителка добави, че новата американска администрация има нужда от време, за да поеме отговорностите си и не иска да коментира нейните намерения, преди те да станат полики.

Могерини направи бележките си в отговор на въпрос на журналист за това как ЕС вижда бъдещето си с евроскептичен президент в Белия дом. След избора си побърза да се срещне с идеолога на „Брекзит“, бившия лидер на еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж. В интервюто си той каза, че очаква среща с британската министър-председателка Тереза Мей, която обещава да изведе страната си от ЕС.

„Това, което търсим, е партньорство, основаващо се на общи интереси със САЩ. ЕС има свои солидни, автономни, силни политики, които, както казвах няколко пъти, не се определят другаде освен в местата, където се срещат държавите-членки и институциите на ЕС“, каза Могерини. „Винаги искаме да сме в добра компания, но определяме политиките си сами“.

 

Междувременно френският президент Франсоа Оланд отговори също твърдо на коментарите на Тръмп:

„Европа ще бъде винаги готова да следва трансатлантическото сътрудничество, но то ще се определя взависимост от нейните интереси и нейните ценности. Тя няма нужда от външни съвети за това какво да прави“.

На бележка на Тръмп, че НАТО е „остаряла“, Оланд отговори, че атлантическият алианс „няма да  остарее, докато не остаеят и заплахите“.