СИМОНА РУСЕВА

Терористите от Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) тръгнаха на кървав поход от Северен Ирак и вече наближават Багдад. Заветната им цел е да създадат халифат “Ирак и Велика Сирия”, където да наложат законите на шариата.

Армията на насилието и смъртта наброява 11 000 добре въоръжени главорези. ИДИЛ, обединява сунитски бунтовници, подклажда конфликти между сунити и шиити от Ирак до Средиземно море. Правителството в Багдад на премиера Нури ал Малики е доминирано от шиити. За ИДИЛ те са банда от предатели на вярата. (По времето на Саддам Хюсеин на власт бяха неговите сунити - бел. ред.)

Терористите ислямисти сами парадират с жестокостта си. Наскоро те качиха в Туитър видео от обезглавяването на иракски майор от полицията. Последва снимка на отрязаната му глава с надпис: “Това е нашата футболна топка. От човешка кожа.”

Тези хора са по-опасни от терористите на Осама бин Ладен от “Ал Каида”. В момента ИДИЛ е най-мощната терористична групировка в света. Ако членовете и привържениците й продължат да се множат, те могат да подпалят световна война”, смята немският експерт по тероризъм Петер Нойман, който в момента преподава в Кралския колеж в Лондон. Той предупреждава, че джихадистите са далеч по-опасни от талибаните в Афганистан, чието влияние е географски ограничено. Това на ИДИЛ е глобално, смята експертът.

Кой е тарторът на главорезите?

Наричат го Сатаната от Тигрис. Известен като Абу Бакр ал Багдади (43 г.), той се смята за новия Осама бин Ладен. Според специалисти е по-опасен от предшественика си, вече в отвъдното. САЩ обявиха 10 милиона долара за главата на Ал Багдади.
Той е завършил ислямски науки и се представя като “съдия по шариат”. От май 2010 г. е главатар на ИДИЛ и особено жесток към противниците си. Не проявява милост дори към бивши свои съмишленици, дръзнали да го загърбят. Тяхното наказание е обезглавяване.

Засега са известни само две негови снимки от началото на века. Как изглежда сега, никой не знае. Когато рядко застава пред камера, за да отправи послание, той е със забулено лице. Така се появява и пред бойците си, твърди Би Би Си. Това му донесло и прозвището “Невидимият шейх”.

Ал Багдиди

Приближените му го наричали с уважителното “д-р Абу Дуа” заради доктората му по ислямски науки.

Истинското му име е Ибрахим бин Авад бин Ибрахим ал Бадри ал Радави ал Хусейни ал Самарай, твърди Би Би Си. Роден е в заможно и уважавано семейство от Самара, северно от Багдад. Предполага се дори, че е далечен роднина на пророка Мохамед. 

Когато САЩ през 2003 г. започват ударите срещу Ирак, ислямистът проповядва в джамия. Точно тогава се присъединява към “Ал Каида”. Все още не е ясно кога се е радикализирал. Според едни източници Ал Багдади (с това име става известен) е бил джихадист още по времето на Саддам Хюсеин. Според други това е станало през войната в Ирак. Тогава е попаднал в американски лагер за пленници в Южен Ирак. Със сигурност обаче се знае, че той става бос на крилото на “Ал Каида” в Ирак. Впоследствие обаче се дистанцира от тази терористична групировка, за да застане начело на своя – ИДИЛ.

През пролетта на 2013 г. той и негови бойци навлизат в Сирия. Ал Багдади обявява целта си – джихад в Ирак и съседката. Сирийците първо ги посрещат радушно, но бързо се разграничават от неканените гости. Местното население е шокирано от зверствата на джихадистите. Дистанцират се и сестрински формирования. Дори се слага начало на офанзива срещу воините на Ал Багдади. Падат 6000 жертви.

Късно ли е да се спре Ал Багдади?

“Президентът Барак Обама дълго време подценяваше влиянието на ИДИЛ. Това беше голяма грешка. Сега САЩ готвят въздушни удари срещу радикалните ислямисти в опит да спрат кървавия им поход”, смята Нойман. Той е на мнение, че Ал Багдади няма подкрепа сред мирното население на Ирак: “Радикалните ислямисти не са долюбвани. Те  забраняват близването на алкохол, пушенето, слушането на музика и дори гледането на телевизия, включително на световното първенство по футбол.”

Факсимиле от съобщението, в което се обявява награда от 10 милиона долара за главата на ислямисткия главорез.