Близо 300 морски пехотинци на САЩ станаха в понеделник първата чуждестранна военна сила, допусната на територията на Норвегия от края на Втората световна война, съобщи "Ройтерс". Присъствието им там раздразни вече Москва.

Американците пристигнаха от Северна Каролина и кацнаха в Трондхайм, третия по големина град в Норвегия при -2 градуса по Целзий.



Властите казват, че няма връзка между разполагането на войските и реакцията на НАТО на руските действия в Източна Европа и Балтика, но сегашната операция съвпада с разполгането на хиляди американски войски и десетки танкове в Полша. Това прави Русия неспокойна. Още през октомври руското посолство в Осло заяви, че би искало да си изясни от какво е предизвикано подобно действие, след като Норвегия неведнъж е заявявала, че не се чувства заплашена от Москва.

Говорителката на външното министерство на Норвегия отново уточни, че присъствието на американските войски на територията на страната нямат не са свързани със страхове от Русия.



Говорител на базата във Вернес на около 1500 км от границата с Русия, коментира, че американците ще се обучават там за водене на военни действия в зимни условия.



"В първите четири седмици ще има обучение за основни елементи за действия в зимна обстановка, каране на ски и оцеляване в арктическата околна среда. Това няма нищо общо с Русия или сегашната ситуация", каза говорителят. През март морските пехотинци ще участват в съвместните маневри "Викинг" заедно с британци.

Те ще останат там в продължение на една година, като след първите 6 месеца съставът им ще бъде подновен.