"ЕС трябва да се готви за нови шокове. Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но Тръмп не е морален компас за хората. Какво избираме - пари или ценности? Тръмп не вярва в европейската интеграция, за съжаление, вярвам, че не я разбира. Путин също не вярва в европейската интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети бяха нанесени. По-лошото тепърва предстои".

Тази неоптимистична прогноза даде президентът Росен Плевнелиев при откриването на срещата на бизнеса с правителството на тема "Каква беше България преди 5 години, каква е сега и каква може да бъде след 20 години". Държавният глава заяви, че САЩ са гарант за сигурността на ЕС, а оттеглянето на безусловния американски ангажимент ще дестабилизира допълнително съюза.

"Идва времето за промяна в ЕС. ЕС досега беше мека сила, това ще се промени. Голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която предстои, според мен. Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да казват за българските производители, за произведено в България, срещу лошите чужди вериги и лоши ЕРП-та и България да се самоизолира под мотото - вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправяме, дайте да не се караме с Путин, Меркел, Тръмп, да си живуркаме в ъгъла на историята и да си гледаме българското. Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес", заяви Плевнелиев.

И допълни, че България е изминала дълъг път и не трябва да спира по средата.

"Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали? ЕС не е формално обединение на държави или чиновници. ЕС е съюз за мир. Нашата мечта е мечта за мир. Мирът се постига чрез върховенство на закона, а не на силата", заяви президентът.

Той заяви, че е дал всичко от себе си за обединена Европа. Според него модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства занапред и да не се поставя под въпрос.

Според Плевнелиев България трябва да се позиционира като регионална сила, като фактор, като добър приятел на всички, да работи за свързаност, да работи за бъдеще и резултатите от това със сигурност ще дойдат.

"България трябва да продължи да бъде проевропейска сила на Балканите и да бъде отговорен член на ЕС и на НАТО. Светът е голям и широк, но спасението понякога дебне в ъгъла на собствената ти къща. Регионът има голям потенциал. Ние сме сила, ние сме фактор, ние искаме да бъдем приятел. Нека да бъдем на висотата на отговорността си. Не трябва да забравяме, че Балканите са важни - да ги позиционираме в центъра на своите политики. Европейската комисия е с нас - над 50 млрд. еврофондове са за държавите в региона. Инструменти има, но България трябва да е амбициозна и и да работи", заяви Плевнелиев.

И изтъкна, че ползата за страната ни от еврофондовете е 17 млрд. лв.

Президентът поиска съдебната реформа да бъде кауза.

"Повече от ясно е, че както в България, така и в региона виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество. Факт е, че има сблъсък между изграденото с мисъл за следващото поколение и сенчестите структури, които са изградени с помощта на силови методи. Това е кауза за всички нас - реформата в съдебната система трябва да се ускори, остава още много работа. Борбата с корупцията трябва да се приоритизира, необходима е изключителна политическа воля за това, упоритост, усилия, продължаващи във времето. Изходът от тази битка зависи от всеки един от нас - да не взема, но и да не дава подкупи", заяви Плевнелиев.

И допълни, че българите не искат да живеят в страна, в която задкулисието фалира банки, а регионални сили упражяват хибридна война.

"Ние искаме една сигурна България, която да е регионален, политически и икономически лидер и достоен член на ЕС. И нашата отговорност днес е да реформираме, да гледаме напред, да ускорим модернизацията на страната, да работим за повече справедливост, да задълбочим съдебната реформа, да покажем, че ние самите държим съдбата в ръцете си да вървим напред", призова Плевнелиев.