Не изключвам опитът за покушение над Делян Пеевски да е за разпределение на порциите по проекта "Южен поток". Това заяви бившият шеф на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

Обръчи на ДПС са основни играчи в строителството на газопровода на българска територия, така че свързани са нещата според мен“, каза още той и допълни: "ДПС е партията, която управлява държавата".

Според ген. Атанасов КТБ е участвала в преговорите за проекта за газопровода, но е останала неудовлетворена, защото не е получила това, което е очаквала.

Сега я наказват, защото е поискала повече, отколкото й се полага, смята бившият шеф на НСС. 

Според Атанасов прокуратурата е дебалансирана институция и  дори министър-председателят би могъл да бъде поръчан за задържане. 

„Един от големите проблеми в последните години е, че на прокуратурата й бе позволено да разпорежда подслушване. Страшно много се злоупотребява с това правомощие“, каза генералът. 

Според него разследването на опит за убийство на депутата от ДПС и нереализиран шеф на ДАНС Делян Пеевски е активно мероприятие, за да минат незабелязано други неща.

Ген. Атанасов имал информация, че разривът между БСП и ДПС се дължи на среща между лидера на социалистите Сергей Станишев и Ахмед Доган в Сараите, на която те не са се разбрали.

В същото време Делян Пеевски даде разясненията си по заплахите за живота му пред в. "Преса":

Не искам да коментирам конкретната ситуация. В случай, когато има опит или желание за отнемане на човешки живот, се прекрачват всички норми на здравия разум".

Той се отнасял с пълно доверие към правораздавателните органи, които през последните два месеца работили усилено, професионално и най-вече дискретно.

"От тях не изтече информация, въпреки критиките за неумението им да работят с тайни", каза Пеевски.

И добави:

"Искам да им благодаря, че са си свършили толкова професионално работата".