Канадският премиер Джъстин Трюдо е разследван за възможен конфликт на интереси заради новогодишна ваканция на Бахамските острови, предаде "Ройтерс". Случаят няма прецедент в страната.


 Консервативната опозиция засипа либерала Трюдо с въпроси за ваканцията му на карибския архипелаг на Нова година. Трюдо каза миналата седмица, че е бил отведен с частен хеликоптер на остров, собственост на Ага Хан.

Ага Хан IV

Става дума за Ага Хан IV. Това е титлата на принц Карим Шах - водача на исмаилитския клон на шиитския ислям. Тази общност наброява около 25 милиона души в света. Сегашният Ага Хан е 80-годишен британски магнат от ирански произход, който е близък приятел на семейството на Трюдо. Неговата фондация е регистриран лобист в Канада.
 Освен срещу Трюдо, федералният комисар за конфликт на интереси и етика Мери Доусън води разследване и срещу управляващата Либерална партия за евентуални нередности при нейното финансиране.


 Джъстин Трюдо дойде на власт през ноември 2015 г. с висок рейтинг. В опит да си върне доверието на избирателите той отмени участието си в Световния икономически форум в Давос тази седмица и вместо това започна обиколка из Канада.