Григор Димитров започна с победа с 3:0 сета (7:6(2), 6:3, 6:3) на Откритото първенство на Австралия по тенис. Първата ни ракета допусна равностоен сблъсък само в първия сет срещу представителя на домакините Кристофър О'Конъл (№231 в света).

По-късно на корта ще излезе и Цветана Пиронкова срещу третата в света - Агниешка Радванска от Полша.

Във втория кръг Димитров ще срещне Хьон Чун (Южна Корея, №105 в ранглистата).

Първият сет започна с гейм на нула за българина - така стартира участието му в Мелбърн тази година, като всичките му фенове се надяват на успешен турнир. Нататък Димитров печелеше подаванията си доста по-лесно от О'Конъл, който участва с "уайлд кард".

Равенство 6:6, но в тайбрека фаворитът не допусна изненада и спечели със 7:2, с което дръпна в сетовете.

Втората част стартира вълнуващо - с пробив на Григор. След това австралиецът успяваше да поддържа някаква интрига. Сетът започна така, както завърши - с пробив за 6:3 и 2:0 в актива на единствения ни представител при мъжете.

В третия сет хасковлията успя да завърши започнатото. Той направи решителната крачка за спечелване на мача, като реализира брейк за 3:1, възползвайки се от грешка на противника при 40:30. 

След това Димитров затвърди пробива и дръпна с 4:1. До края двубоят просто се доигра - отново 6:3 и 3:0 за начало на Григор в първия за годината турнир от Големия шлем.

Срещата продължи малко повече от два часа. Първата ни ракета затвърди една тенденция, която демонстрира в край на миналия сезон и в началото на новия - ефективност на първи сервис.

Гришо записа 98 процента спечелени точки след вкарано първо подаване. Печелившите му удари са 35, 15 от които направо от начален удар. Непредизвиканите грешки са 33, но нито една не беше двойна, което също е отлично постижение.