През последните години САЩ все по-активно се опитвали да вербуват руски дипломати.

Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на голяма пресконференция, посветена на дипломацията на Москва през 2016 г. И даде примери.

Американските служби пуснали в колата на висш руски дипломат плик с 10 000 долара в него, за да го вербуват, каза Лавров. Парите обаче били осчетоводени от посолството и сега "работят за благото на Русия".

Това далеч не бил единственият случай. Имало опити за вербуване на най-високо ниво - на втория човек в посолството, на ниво съветник-посланик.

Натискът върху руски дипломати се увеличил особено по време на втория мандат (2013-2017) на президента Барак Обама. Още по време на пресконференцията Дмитрий Песков - говорителят на Кремъл, потвърди думите на външния министър.

Същевременно в Русия американски дипломати редовно се дегизирали, включително с женски дрехи и перуки. Така те се опитвали да проникнат в тайни обекти и участвали в улични протести, продължи Лавров. Те постоянно извършвали провокации.

"Имаше известен епизод, когато преоблечен дипломат с перука, с изкуствени вежди проникваше в сградата на американското посолство, като отказваше да покаже документите си на охраната, и го удари", каза дипломат номер 1 на Москва.

Всички тези случки били следени и фиксирани.

Според Лавров сътрудници на американския военен аташе много обичали да пътуват из Русия с взети под наем коли без дипломатически номера. Те били забелязани дори в Чечня. Много пъти ги видели по границата с Украйна в района на Донбас, където действат проруски сепаратисти.

Лавров обаче отхвърли жалбите отпреди месеци на американски дипломати в Русия, че са подложени на следене и тормоз. Имало няколко "епизода", които получили гласност, а дипломатите от САЩ се опитали да ги представят като "лов" срещу тях.

Първият дипломат на Кремъл не пропусна да нападне отново ЕС. Той обвини Съюза, че продължавал в отношенията си с Русия да се ръководи от порочна и недалновидна политика, като принуждавал всички партньори да правят избор между Москва и Брюксел.

Лавров призова ЕС да помогне за намаляване на напрежението на Балканите на фона на обтягането на отношенията между Косово и Сърбия заради спрения влак от Белград до Косовска Митровица.