Бившият главен секретар на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет Златко Александров е привлечен като обвиняем от т. нар.  Специализирано звено “Антикорупция” в Софийската градска прокуратура. Той ще отговаря за умишлена безстопанственост, "от която са последвали значителни щети за агенцията в размер на 22 459 лв."

Всъщност държавното обвинение в лицето лично на главния прокурор Сотир Цацаров се самосезирало след материал на в. "Стандарт".

В какво точно се изразяват деянията на Александров?

Това четем в съобщението на прокуратурата:

"На 02.12.2015 г. бившият главен секретар е взел и подписал решение за откриване на процедура на договаряне без обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на хранителни продукти за осигуряване храненето на лицата, настанени в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци... („Овча купел”, кв. „Враждебна и кв. „Военна рампа”, РПЦ- с. Баня, РПЦ- гр. Харманли, ТЦ- с. Пъстрогор)

Той е одобрил обявлението за обществена поръчка и документацията за участие в процедурата, и на 09.12.2015 г. сключил договор за периодични доставки на хранителни продукти със срок за заплащане на цената - до 18.12.2015 г.

Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров, не е била налице необходимост от доставянето на малотраен варено- пушен колбас „Телешки” с общо тегло - 5 378, 35 кг., (пет хиляди триста седемдесет и осем кг и 350 грама, б.р.).

КъмЩ този момент такива хранителни продукти са били налични  в складовете на ДАБ. По същото време е отчетено и намаляване броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци."

За капак...

"Установено е още, че доставеният колбас, за който ДАБ са заплатили сумата от 21 298,27 лв., е със срок на годност 04.03.2016 г. Поради неговата негодност за консумация след изтичане на срока, на 19.04.2016 г. е бил унищожен от „Екарисаж- Варна“.

Освен тези щети, настъпили пряко за ДАБ, за сметка на държавната агенция са настъпили и щети в размер на 1161 лв. , представляващи стойността на услугата по събиране, транспортиране и обезвреждане (унищожаване) на колбаса."

Александров е с мярка за неотклонение „Подписка“ .