"Няма да задържим дори частица от членството ни в Европейския съюз. Ще излезем напълно, не наполовина", заяви днес в дългоочакваната си реч премиерката на Великобритания Тереза Мей.

Тя открои най-важните задачи, които стоят пред правителството относно излизането от Евросъюза, след като британският народ пожела това в референдум на 23 юни 2016 г.

"Няма да останем и в Общия пазар, - обяви Мей. -Преговорите ще бъдат тежки и на принципа "дай и вземи", но аз мисля, че ще бъде намерен компромис, за да се стигне до успешна сделка. Очевидно в бъдещите преговори ще минем през нещо като Чистилището", констатира тя.

12 са приоритетите на нейния план. Ето най-важните от тях:

♦ Запазване на общата зона за пътуване между Великобритания и Република Ирландия

♦ Безмитна търговия с ЕС

♦ Митническо споразумение с ЕС

♦ Продължаване на "практическото" споделяне на разузнавателна и политическа информация

♦ Контрол на правата на имигрантите за гражданите на ЕС във Великобритания и за гражданите на Обединеното кралство в Съюза

Мей увери, че след като бъде изработено споразумението за развод с ЕС, на финала ще се произнесе парламентът в Лондон, който ще одобри постигнатите договорености по излизането на Великобритания и съответните търговски и други сделки, които ще определят отношенията между Лондон и Брюксел.

"Що се отнася до Общия европейски пазар, ние очевидно няма да имаме същия достъп, както досега, но ще се опитаме да постигнем възможно най-добрите условия за нас", изтъкна Тереза Мей. Тя поиска безмитен внос на британските стоки в Европейския пазар - нещо което отдавна много европолитици отхвърлиха като възможно.

Същевременно премиерката обеща да сложи край на "огромните плащания" към ЕС. Тя изтъкна, че няма никакво намерение да подкопава нито Съюза, нито единния пазар.

Мей обаче предупреди ЕС срещу евентуална наказателна реакция срещу "Брекзит". Такова нещо ще означава "пагубно самонараняване за страните в Европа и няма да бъде приятелски акт".

"Това споразумение трябва да позволи възможно най-свободната търговия на стоки и услуги между Великобритания и страните членки на ЕС. То трябва да даде на британските компании възможно най-голяма свобода да търгуват и действат в рамките на европейските пазари и да позволят на европейския бизнес да прави същото във Великобритания. Но искам да бъда ясна - това, което предлагам, не може да означава членство в Общия пазар", каза Тереза Мей.

Общият пазар позволява свободното движение на стоки, услуги и работници между членките на ЕС.

Преди речта на Мей правителството в Лондон огласи малко подробности какво точно иска да си гарантира чрез преговорите за "Брекзит". Лидерите на ЕС са твърди, че Великобритания не може да се ползва от свободен достъп до единния пазар, докато ограничава свободното движение на хора.

"Великобритания гласува за по-светло бъдеще и ще стане по-силна, по-прозрачна и по-единна", увери Мей.

На речта й присъстваха доста на брой чуждестранни посланици. Съвсем естествено, най-заинтересовани бяха представителите на страните членки на ЕС.

Тереза Мей заяви, че Великобритания често е била разглеждана като "труден" член на ЕС. ЕС обаче не показал достатъчно гъвкавост по много важни за мнозинството от британските избиратели въпроси.

Накрая британската премиерка се обърна специално към 27-те страни, оставащи в Европейския съюз:

"Ние ще продължим да бъдем надеждни партньори, доброжелателни съюзници и близки приятели. Ние искаме да купуваме вашите стоки, да ви продаваме нашите, да търгуваме с вас колкото се може по-свободно е да работим заедно, за да гарантираме, че всички сме по-защитени, в по-голяма безопасност и по-благоденстващи чрез продължаващото ни приятелство."