България се подготвя за въвеждане на еврото, но то няма да се случи в краткосрочен план. Това стана ясно от изказванията на управителя на БНБ Димитър Радев и финансовия министър Владислав Горанов пред 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал”.

„Убедено вярвам, че продължението на монетарната стабилност и управлението на паричната ни система е присъединяване към еврозоната. Но трябва да си извървим пътя, а сега сме минали 20%”, заяви Владислав Горанов пред участниците.

По думите му останалите 80% от пътя към еврото са провеждане на структурни реформи в институциите и повишаване на доверието в България като цяло.

„Ако говорим за три кръга на интеграция в Европа, ние сме се вписали само в най-външния – членството в ЕС. Остават Шенген и еврозоната. Ключът за най-вътрешния кръг – еврозоната – се държи от големите държави", каза още Горанов.

Управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че е рано да се фиксира срок за присъединяване към еврозоната, но страната ни е готова с финансовата инфраструктура – платежни системи, регулаторна рамка и др. Постигнахме добър напредък в реформирането на банковия надзор, но предстои още много да бъде направено в настоящата година, за да се приведе надзорната дейност към Базелските принципи, обясни Радев.

„Дневният ред на Централната банка е да направим така, че в рамките на година - година и половина банковата система да отпадне като открита тема в процеса на присъединяване към еврозоната. Това е задължително, но недостатъчно условие”, каза гуверньорът.

По думите му приемането на еврото зависи и от структурните реформи и политическата стабилност.

Владислав Горанов отбеляза пред бизнеса, че „благодарение на нашите целенасочени усилия вкарахме читави хора, по нашите разбирания, във финансовата система – управителя на БНБ и председателя на Комисията за финансов надзор”.

„Само професионалисти в работещи институции могат да върнат доверието във финансовата система, което за съжаление, беше доста ерозирало”, каза финансовият министър.

Банковата ни система е в много по-добра кондиция от 2015 г., което е важно за бизнеса и перспективите за икономическия растеж. Съществуват обаче сериозни предизкателства, свързани с въшната и вътрешната несигурност, добави управителят на БНБ.

„България има неоползвотворен потенциал от гледна точка на развитието на капиталовия пазар. Той може да доведе до допълнителен икономически растеж в страната. Важното е на Българската фондова борса да дойдат нови компании”, отбеляза Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор.

Според нея в последните 10 години българската икономика се кредитира предимно чрез банките. От 5-6 г. бизнесът е развил и зависимост към европейските средства – но те са краткосрочни и не бива да се разчита само на тях. От тази гледна точка е важно да имаме развит капиталов пазар, заяви Караиванова.