Нов патент на Microsoft разкрива сгъваем таблет с гъвкава панта, съобщи mspoweruser.com. Идеята на компанията на Бил Гейтс е в едно устройство да се комбинират компактният размер на смартфона и големият дисплей на таблета.

В момента със слаба популярност се ползват фаблетите - устройства с граничен размер на екрана, между 6 и 7 инча, които обаче за много хора са твърде големи телефони или твърде малки таблети.

Концепцията на Microsoft е устройството да има два размера - в сгънат и разгънат вариант. Така, когато искате удобен 4- или 5-инчов екран, ползвате устройството сгънато, а ако ви се наложи да пишете, да гледате филм, или да ползвате графична програма, просто разгъвате телефона и той става 8- до 10-инчов таблет.

Диаграма на пантата на концептуалното устройство.
Подобно на ултрабуковете с гъвкави панти, и това устройство ще има различни режими на работа.

Идеята за сгъваем смартфон не е нова - Samsung говориха за сгъващ се на три части таблет още през 2015 г., а Lenovo дори представиха работещ прототип миналата година.

Този екран обаче има един сложен проблем - за да може да се сгъва, трябва материал и за сгъвката. При разтваряне тази част от екрана неизменно "набъбва". А след поредица от отваряния и затваряния гънката ще стане перманентна...

Lenovo твърдят, че ще трябват поне 5 години преди подобно устройство да стане достъпно за масовите потребители. Не е ясно дали Microsoft са измислили начин да заобиколят този проблем, нито кога.