Руският художник Пьотр Павленски, прочут с радикалните си пърформанси срещу държавната власт – водили до арестите му неведнъж, е избягал във Франция, където ще търси политическо убежище, съобщава „Гардиън“.

В интервю за АФП, дадено в Париж, Павленски коментира, че е напуснал Русия, след като той и партньорката му Оксана Шалигина са били обвинени в сексуално посегателство – нещо, което артистът отрича да е извършвал. Двойката е пристигнала във Франция в събота, заедно с двете си деца.

„Смятаме да търсим политическо убежище тук – казва 32-годишният Павленски, който миналия месец е бил задържан и разпитван в продължение на девет часа по новите обвинения. – Ако бяхме останали в Русия, Оксана и аз можеше да бъдем изпратени в затвор до 10 години.“

Павленски има репутация на човек, който предизвиква руските ограничения на политическите свободи с радикални, често изключително болезнени пърформанси.

„Моето изкуство е политическо“, коментира той, критикувайки практиката „личности да бъдат третирани от държавата като говеда“.

През 2013 г. Пьотр Павленски заши устните си на Червения площад в Москва в знак на протест срещу задържането на пънкарките от „Пуси Райът“. Той е заковавал с пирон за земята скротума си, увивал се е с бодлива тел и е рязал част от ухото си.

През ноември 2015 г. художникът заля вратите на ФСБ – тайните служби, наследник на КГБ – с бензин и ги подпали в пърформанс на име „Заплаха“. След това прекара седем месеца в ареста, очаквайки процес за повредата на вратите на прочутата сграда на Любянския площад, преди в крайна сметка да бъде освободен през юни.

Обвиненията за сексуално посегателство са отправени от млада московска актриса от театър, известен с политическите си спектакли, Teatr.doc, пишат руски медии. Самият Павленски не казва дали е имал сексуални взаимоотношения с актрисата.

В негово становище, публикувано от украинско издание, той настоява, че „не е имало насилие“ срещу жената и я обвинява, че служи като „информатор“ на правителството.

„Не знам мотивите на тази личност да прави това лъжливо изявление, но то е много полезно за властите, които могат да използват случая да ни извадят от сферата ни на действие – посочва Павленски, визирайки себе си и 37-годишната Шалигина, която работи в издателска къща. – Системата на информиране и докладване за другите възниква отново в Русия, показвайки, че тоталитаризмът се установява отново.“

По думите му, руските власти търсят начин да контролират „всички сфери на обществения и личния живот“.

От становището става ясно, че Павленски и Шалигина са били задържани на московското летище на 14 декември, на връщане от пътуване до Варшава и са разпитвани по член 132 от Наказателния кодекс, който касае сексуално насилие.

„Това е една от най-лошите части на кодекса, защото можеш да осъдиш някого само на базата на едно показание“, коментира Павленски пред АФП.

Двамата с Шалигина са били освободени след продължителния разпит и са им казали, че „две възможности – да отидат в затворнически лагер за 10 години… или да напуснат Русия“. Павленски и Шалигина отлетели, без да бъдат спирани, още следващия ден към Франция, през Беларус и Украйна.

"Площад Славейков"