Близо 800 мигранти, дошли от Македония и България, са се настанили в 9 стари халета в Белград. Те не желаят да ги напуснат и да бъдат настанени в лагери. Това предаде пратеникът на бТВ в сръбската столица Канна Рачева.

Бежанците се страхували от депортиране и искали да стигнат по-бързо до Западна Европа. В складовете имало само мъже, жените отказвали да влязат там. Само вчера от мястото били извозени 250 чужденци.

Международни хуманитарни организации са осигурили агрегати за ток и отопление в складовете. Хората вътре са осигурени с одеяла, раздава им се храна, оказва им се медицинска помощ.

Част от мъжете си палят огньове край халетата, шегувайки се, че правят барбекю.

"Тук съм от 45 дни, защото границите са наблизо. Няма друг начин, няма къде да отида", разказва млад афганистанец Рукола, който е бил в лагера в Харманли, а преди да се прехвърли в Белград, е живял в софийски хотел.

По-рано вчера имаше твърдения, че бежанци са превзели централната жп гара в Белград. Но се оказа, че това не е вярно. Пред гарата имало градинка, в която мигрантите са стояли до края на септември. Според официалните сведения, бежанците в халетата са около хиляда, но лекарите твърдят, че преглеждат по 600 души на ден.