"Днес е ден, в който ние и президентската администрация очакваме да погледнем нашия мандат. Искам да заява от самото начало и това да е изходната позиция – ние с президента Росен Плевнелиев влязохме заедно тук на 22 януари 2012 г. като екип. И излизаме заедно днес като екип."

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в началото на своя отчет за престоя си на "Дондуков" 2. 

"Имаме проблеми със стабилността на политическата система. И те се дължат на разделението и насажданата ежедневно омраза и агресия. Не могат да се решават национални задачи, ако не преодолеем това. Даваме ли си сметка защо е това разделение, кой подклажда тази омраза и агресия, колко струва на народа ни и кой иска да бъдем заливани от омраза от медиите. Това нашенска работа ли си е или не съвсем", заяви Попова.

По думите й това е основният проблем, с който трябва да се борим всички, а президентската институция може да е в основата. 

Тя говори дълго за състоянието на нацията, призова партиите също да започнат "в сговор" да работят за важните за хората неща, изброявайки някои от тях - образование, икономика и др.

"Няма как да си говорим за справедливост, камо ли единствено, ако правим още някакви структурни реформи в съдебната система. Стига толкова структурни реформи, те няма да решат тежките социални проблеми. Другаде са въпросите – да живеем в сговор и да започнем да решаваме проблемите на хората.", призова още тя. "Можеш ли да правиш война в собствената си държава и да изнасяш мир навън. Няма такава рецепта."

И добави:

"Халът на народа ни не е добър и никой не е в състояние да заблуди хората, че нещо друго преживяват в последното десетилетие. И че ни чака много красиво бъдеще, в което хората ще бъдат доволни."

Отправи критика и към партиите, които, "особено по време на избори са в смислена или безмислена конкуренция".

"На следващото редовно правителство - как я смятат да я караме? Да четем едни програми, на различните партии едни и същи неща, предварителни заявки, че този с единия не може, този с другия не иска, този другия не понася... Какво да чака народът от такова дълбоко разделение, такива дълбоки социални конфликти?" попита Попова.

Вицепрезидентката благодари и на екипа на президенството, който по нейни думи въпреки малкия си брой е свършил изключително много през последните 5 години. 

Накрая отбеляза, че след неделя я очаква ново работно място, но какво е то ще сподели по-нататък.

Очаквайте подробности.