Журналистката Илияна Беновска този път не успя да подхвърли на президента Росен Плевнелиев червена ябълка, както направи в изборната нощ с новоизбрания президент Румен Радев. Причината - гардовете от НСО в Гранитната зала на "Дондуков" 2, където Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова отчитат мандата си пред медиите, бяха подготвени.

Номерът с ябълката на Илияна Беновска, който мина при Румен Радев в изборната нощ, този път бе спрян от НСО. Снимка Архив

Беновска поиска думата втора по време на пресконференцията. Попита:

"Какво ви заплатиха, за да станете проводник на най-вредните нюанси на американската политика за България, а именно соросоидските, грантаджийските, протестърските, капиталските и да нажежите до червено отношенията ни с Русия, в разрез с националната психология и политика на България?"

И се опита да нарече държавния глава "гнила ябълка". И извади истинска ябълка отново... В този момент един от гардовете в залата отиде при нея, хвана ръката й и отне ябълката. Вероятно ситуацията би приключила тук, ако Беновска не "заплаши":

"Ама вие какво си мислите, имам и други ябълки, и тях ли ще вземете"...

Втората ябълка полетя, но само две педи, преди гард да демонстрира завидни и за НБА умения и да блокира изстрела. 

Видео - "Канал 3"

Резултатът - НСО просто изведе журналистката от залата, въпреки протестите й. Микрофонът обаче остана в ръцете й и тя крещя зад вратата, че иска отговор на въпросите си. А после - че иска да си вземе вещите. Гардовете ги изнесоха от залата. И прибраха ябълката от земята - не гнила, а съвсем зряла и апетитна.

Президентът Росен Плевнелиев запази спокойствие. Накрая само каза:

"Мисля, че уважаемите медии ще ме разберат. Подобна провокация няма нужда от отговор. Тя говори сама за себе си."