Училища и няколко метростанции в Рим бяха евакуирани след като Централна Италия отново бе разтърсена от земетресение.

Всъщност трусовете са били три. Първият от 5,3 по скалата на Рихтер, вторият след около 45 минути с магнитуд 5,4, а третият е бил по-лек. Земетресенията са с епицентър край Акуила в провинция Лацио на дълбочина от около 9 км. Миналата година почти в същия район имаше няколко убийствени труса. През август жертвите на природното бедствие надминаха 300. Много сгради бяха разрушени, особено в старинните райони на градчета от областта.

При днешните трусове засега не се съобщава да разрушени къщи. Единствено стана ясно, че в разрушения през миналата година град Аматриче е паднала камбанарията на църквата.

Министър-председателят на Италия Паоло Джентилони, който е на посещение в Германия, заяви, че няма загинали след трите силни труса.

Премиерът коментира, че сряда е бил „труден ден“ за Италия. Централната част на страната е покрита с над метър сняг, а в някои райони няма електричество, което затруднява пристигането на службите за извънредни ситуации. 

След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, Джентилони отбеляза, че неговите мисли са с преживелите новата серия от трусове. Меркел предложи помощ при възстановяването на щетите. Същото направиха и редица други европейски лидери, както и Европейския съюз.

Все още хиляди хора, преживели миналогодишните земетресения, живеят на палатки. Огромен проблем за тях са снеговолежите и силния вятър, особено от началото на годината.