Един свръхатрактивен проект в столицата разгорещи специализираните архитектурни форуми.

305-метров небостъргач е възможно да изникне насред софийското поле - в южната част на бул. "България".

Идеята е следната: да бъде изграден мултифункционален комплекс, който да се превърне в знаково място за София. Акцент ще бъдат обществено-социалните дейности - концертни и изложбени зали, арт студиа, насочени към работа с деца, галерии, музей, библиотека, конгресен център, парк, спортен център. В добавка ще има луксозни жилища, офиси клас А, 5-звезден хотел, търговски комплекс и паркоместа за 3000 автомобили.

Всъщност, проектът не е за една, а за две съседни кули. По-високата ще "стърже небето" на височина от 305 метра, което ще я направи абсолютен шампион не само в столицата, но и на Балканите. Нещо повече - това ще бъде втората най-висока сграда в Европейския съюз след The Shard ("Стъклото") в Лондон (309,6 м) на прочутия италиански архитект Ренцо Пиано.

Втората кула ще се издига на 215 метра над земята. Ще има и трета сграда - на 10 етажа, с офиси.

Бизнес начинанието все още е на много ранен етап и други подробности засега не са известни. В момента се извършва подбор на инвеститори, което не е лесен процес предвид мащабното вложение, коeто е необходимо - над 500 млн. евро по първоначални изчисления. Идеята ще започне да се осъществява след 2018 г.

Проектът ще е без аналог в региона с оглед на интегрирането на различни обществени функции и предвид сложността на проектиране и изпълнение.

Това е първоначалната концепция за мястото, което би могло да стане емблематично за София.