Двуетажният „Техномаркет Европа“ в Русе трябва да бъде напуснат от едноименното дружество, свързвано с Делян Пеевски. Това гласи решение на Софийския градски съд, търговско отделение, VІ-23 състав.

Както Клуб Z вече писа, „Глориент инвестмънт“ - дружество с международно участие, собственик на сградите и терените на всичките магазини на веригата, опитва от миналата година да изгони наемателите си.

Те спряха да плащат точно в началото на 2016-а  - по времето, когато Пеевски изведнъж осветли куп свои дялови участия, включително в популярната верига за търговия с битова техника.

Това обяснява и големия международен интерес към поредицата от дела, в които се счепкаха „Техномаркет“ и „Глориент“. На заседанията по тях редовно идват западни аташета и представители на чуждестранни търговски камари.

Конкретно случаят от Русе е „христоматиен“ в съдебната сага, включваща няколко десетки дела и в двете посоки. Договорите за продажба на терена и наемането му са съответно от 31.08.2006 г. и следващия ден - 1 септември. Оттогава 10 години „Техномаркет" явно е приемал, че е просто „квартирант“ на терените и си плаща безпроблемно до споменатото начало на 2016 г.

"След месец февруари 2016 г. ответникът  спрял плащането на наемната цена за имота.  С  изпратена нотариална покана... ищецът е упражнил правото си от договора за наем, като го е развалил. Задълженията на ответника не са били изпълнени в дадения срок за  доброволно изпълнение, изтекъл на 26.05.2016 г.

При разваляне на договора за наем, считано от  27.05.2016 г., ответникът дължи връщане на наемния имот и ищецът иска  от съда да бъде осъден ответникът да опразни наемния имот и да предаде държането му. Ответникът основно възразява, че липсва валиден договор за наем между страните", описва съдебният състав.

Всъщност от "Техномаркет" спорят, че договорите им за покупо-продажба от далечната 2006 г. са нищожни. В конкретния случай - сградата е продадена за цена от 2 500 000 лв. без ДДС, а земята – за 914 000 лв.

"От ответника се възразява, че продажбената цена от 2 500 000 лева без ДДС по договора за продажба от 31.08.2006 г. на сградата за търговия „Техномаркет Европа“ в гр. Русе е такава, че се касае за нееквивалентност на разменените престации имот/цена, което накърнява добрите нрави и поради това договорът за продажба е нищожен", четем по делото.

 Казано просто, когато Пеевски придобива веригата и вече цяла година не си плаща наемите, той го прави, защото цената на сделката, постигната през 2006 г. е накърнявала добрите нрави.

Съдия Анна Ненова обаче смята друго:

"Осъжда да освободи и върне Сграда за търговия „Техномаркет Европа“, с идентификатор...застроена площ от 4 252 кв.м" и т.н. и т.н.

Присъжда на ответника да изплати на "Глориент" и 37 922,90 лв. разноски.

Съдът не уважава искането на „Глориент“ за  допускане на предварително изпълнение на решението.