Кубрат Пулев се надява още през април да има нов мач в тежка категория в София. Това обяви Кобрата на пресконференция в София, където получи наградата за "Спортист на месец декември" в традиционната анкета на Пресклуб "България".

В края на миналата година Пулев нокаутира в третия рунд нигериеца Самюел Питър и спечели интерконтиненталната титла на IBF.

"Водим преговори и вероятно още следващият или по-следващият ми мач пак ще е на родна земя, разкри Кубрат. - Ще видим как ще се размесят картите. Мисля, че през април е напълно възможно да се случи такъв мач в София. Едва ли обаче ще мога да се бия за световната титла тук, защото процесът по организирането на такъв двубой е много сложен, а интересите са много големи. Става въпрос наистина за много пари."

Кобрата се надява да получи нов шанс да се бие за световната титла, но не знае кога ще се случи това. Неотдавна неговият промоутър Кале Зауерланд провъзгласи, че победителят от мегасблъсъка Антъни Джошуа - Владимир Кличко е длъжен да се бие с българина. Може обаче да не се стигне дотам, ако спечелилият мача на 29 април на стадион "Уембли" е готов да се откаже от претенции за титлата на IBF.

"Все по-големи и по-трудни са крачките към световната титла. Мисля, че имам още поне 1-2 стъпки до такъв бой, реалист е Кобрата. - Готов съм да дам каквото трябва, но в крайна сметка Господ решава. Аз ще направя всичко възможно да изляза в такъв двубой, в който ще се стремя към победата. За мен е без значение срещу кого ще се изправя - аз съм спортист, обичам предизвикателствата. Това ме държи жив и ме прави щастлив. В топ 10 на света всички боксьори са достатъчно силни и никой не е за подценяване, все пак говорим за бокс."

"Виждате, че всичко е интереси и движение на интересите. Сега чакаме боя между Кличко и Джошуа. Победителят е задължен да играе с мен. Към края на годината трябва да има един такъв мач, но пак казвам, всичко е интереси", добави Пулев.

Той още един път изрази задоволството си от успехите през миналата година.

"Интерконтиненталният пояс не е просто един мач срещу Самюел Питър. Това е награда за усилията във всички мачове през годините, упорит труд, за всички тези победи... Това ме доведе до мача за интерконтиненталния пояс. Беше един хубав двубой на родна земя, макар че бях контузен и имахме известни притеснения. Много се радвам, че така се разви мачът. Видя се, че Питър не беше много  добре подготвен, но той е опасен противник. За мен е важно, че се получи добра атмосфера в залата. Доколкото можах, направих така, че дам максимално самочувствие на българите", каза шампионът на IBF.

Има ли още накъде да се развива като боксьор?

"Аз съм изграден боксьор от българската школа, благодарение на няколко треньори. Не трябва да се надгражда много, но са важни детайлите. Както съм казвал и по-рано, вече наблягам върху защитата, точността и силата на удара, защото мачовете трябва да се решават по-бързо и по-решително. В същото време не трябва да има огромен риск, защото подът не е толкова далече", с усмивка заяви Кобрата.

На въпрос дали вижда криза в тежката категория, Пулев отвърна следното:

"Не мисля, че има криза. Най-престижният пояс се държи от Донте Уайлдър и смятам, че американците няма да го дадат толкова лесно. Боксът в САЩ не е за подценяване, държат го на много високо ниво. Там тежката категория се цени. В световен мащаб виждате, че след загубата на Кличко има голям интерес към тежката категория. Точно затова Дейвид Хей се завърна на ринга. На мен лично ми е интересна."