Около 13 милиона страници, някога класифицирани документи на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, вече са достъпни онлайн, съобщи БиБиСи.

Документите всъщност са достъпни още от около 1990 г. Но човек можеше да ги разглежда единствено на 4 компютъра в Националните архиви в Мериленд, от 9 до 16:30 ч всеки ден. Години натиск от НПО-та и групи, борещи се за свобода на информацията, както и дела срещу ЦРУ обаче ги принудиха да обявят през ноември, че ще публикуват някога секретните документи в Интернет.

Става дума за близо 800 000 файла на изключително разнообразна тематика. По-скучните, но исторически значими са документи на Хенри Кисинджър от времето му като държавен секретар при Никсън и Форд, както и стотици хиляди страници анализи на разузнаването, научни изследвания и проекти.

По-любопитни са документите от програмата Stargate, чрез която ЦРУ разследвали паранормални явления, психически сили и медиуми. Работата на управлението обаче не е обнадеждаваща.

Интересен пример е известният през 70-те медиум Ури Гелър, който демонстрирал "четене на мисли", като на няколко пъти успешно прерисувал прости илюстрации на изследователи в отделна стая от тях. Изводът им бил, че Гелър "демонстрира своите умения за паранормален усет по убедителен и недвусмислен начин".

Отляво - рисунките на изследователите, отдясно - тези на Ури Гелър.

Илюзионистът и скептик Джеймс Ранди обаче доказа още преди десетилетия, че всички трикове на Гелър лесно могат да бъдат повторени с обичайния репертоар на сценичните "магьосници". През 1973 г двамата се срещат в токшоуто The Tonight show, където Гелър се проваля във всеки един номер, след като Ранди поставя прости бариери, които блокират триковете на илюзионистите.

Любопитна е и колекция доклади за забелязани НЛО, както и рецепти за симпатично мастило. 

В момента архивът се отваря трудно и бавно - явно интересът е голям, но можете да го намерите тук.