Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се ангажира днес да работи за „балансирано решение“ в предстоящите преговори с Великобритания за нейното напускане на ЕС.

„Приветствам разясненията дадени вчера от от британската министър-председателка Тереза Мей“, каза Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург по повод реч на Мей, в която тя очерта стратегията си за „Брекзит“.

„Снощи ѝ казах, че една реч не слага начало на преговорите“, добави той за свой телефонен разговор с Мей, която се очаква в края на март да подаде официалната молба на Обединеното кралство да излезе от ЕС.

Съгласно договора на ЕС тази молба слага формално началото на преговорите, които могат да траят до две години и да завършат със споразумение за условията на развода.

„От моя страна аз ще направя всичко тези преговори да завършат с балансирано решение при пълно спазване на нашите правила“, каза Юнкер.

В речта си Мей обяви, че Обединеното кралство ще напусне изцяло единния пазар на ЕС, след което ще договори ново споразумение за свободна търговия с него. То трябва да възобнови възможно най-пълно достъпа на британския бизнес до европейския пазар, като в същото време позволи на властите на страната да ограничават свободата на движение на европейските граждани в нея, за да контролират миграцията.

Мей заяви, че предпочита да няма споразумение с ЕС, ако не постигне каквото иска. В такъв случай тя предупреди, че Обединеното кралство е готово да предложи ниски данъци и по-добри от европейските условия на чуждите инвеститори, за да ги привлече от континента.

„Не сме във враждебно настроение“, каза Юнкер за разговора си с Мей. „Искаме справедлива сделка за ЕС, справедлива сделка за Британия“.

„Ще бъдат обаче много, много, много трудни преговори, защото Британия трябва да бъде смятана за трета страна“, призна той, що се отнася до преговорите по бъдещите икономически отношения.

Според Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, която председателства Съвета на ЕС през първата половина на тази година, речта на Мей е показала, че тя признава неделимата връзка между свободата на движение и единния пазар и затова е готова страната ѝ да го напусне, за да може да ограничи миграцията.

"След като веднъж има нотификация, ясно и чисто скъсване със сегашните догоорености и след това договаряне на несвързано (с тях -б.а.) и  ново споразумение за свободна търговия, въведено от възможни преходни договорености, където европейските правила и институции не могат да се компрометират, това ще бъде тежка работа, както показва неотдавнашния ни опит с търговски споразумения", каза Мускат. "Никога не бива да се подценява тази работа, както не бива да никога да се подценяват колегите ни от другата страна на масата".

Часове по-късно, на пресконференция в Страсбург той поясни, че ЕС ще определи позицията си по последователността на "Брекзит" (напускането на ЕС и договарянето на новите отношения) на извънредна среща на върха пет седмици, след като британското правителство подаде молбата си за излизане от съюза по чл. 50 от неговия договор. Тази среща трябва да определи мандата на Европейската комисия за преговори с Обединеното кралство.

Мей се обяви за плавно и поетапно излизане от ЕС, което би дало на бизнеса време да се приспособи към новите условия и да планира бъдещето си.

Съветът на ЕС трябва да вземе последното си решение по евентуалното бъдещо споразумение с Великобритания до октомври 2018 г., каза Мускат, потвърждавайки по-раншно изявление на Мишел Барние, главния преговарящ от страна на ЕС.

Мей обяви снощи, че възнамерява да представи договореното споразумение за одобрение на двете камари на парламента.