"Предполагам, че всички управляващи у нас са искали да направят нещо добро. Но едно е да искаш, друго е да можеш, а трето - да го направиш. Направихме всичко необходимо да спрем изтичането на пари от бюджета, за да е възможно всичко това, което правим в момента. Над 51 пречиствателни станции са изградени до момента в страната - инвестиция в здравето и стандарта на живот на хората. Днес одобрихме и 2 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност. В Северна България, където бях днес, имаме прекрасни градове и изграждането на автомагистала "Хемус" е от първостепенно значение за развитието им, затова работим в тази посока. Това съм си го поставил като цел и на Политическа Партия ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем."

Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който присъства на подписването на договор за изграждане на интегрирания воден цикъл на Долна Митрополия и Плевен. С него бе и екоминистърката Ивелина Василева. В събота ще се подпише такъв договор за Приморско и Айтос, обясни още Борисов.

По думите му "ако не направим "Хемус", този край е загубен. Там, където минаха „Струма“, „Марица“, „Тракия“ – не достигат работници за работните места”.

 „Само като си представим какво е текло в българското море, в реките, в подпочвените води, какво е дишал българинът – въобще няма да се запитате защо сме били най-болната нация! Ще видите след година, като стане пречиствателната станция, защо е толкова важно това, което се прави”, каза премиерът. 

Не пропусна да припомни, че е имало времена, когато еврофондовете били спрени и затова не е имало възможност за подобни инвестиции нямало как да се случат.

Борисов съобщи и за гарантираните днес от парламента 2 млрд. лв. за програмата за саниране. 14 блока ще бъдат санирани като се стопли времето в Плевен.

"Просто исках да бъда сигурен, че с решение на парламента ще бъдат гарантирани средствата, за да не си позволи някой да си играе с това. Защото в тези блокове живеят и от БСП, и от ДСП, и от ГЕРБ, и от "Атака", и патриоти, и реформатори – всякакви", каза още премиерът.