Европейската комисия да наложи санкции на Гърция, ако властите ѝ разрешат на земеделците да блокират пътищата към България. Това искат 17-те български евродепутати в декларация, разпространена до медиите.

Протести на гръцките фермери са насрочени за 23 януари. Българският бизнес се опасява от нови загуби за милиони евро, ако движението към южната ни съседка бъде блокирано, както през миналата година.

„Изразяваме остро несъгласие с пасивната позиция, заета от Европейската комисия по време на кризата през 2016 г.“, пише в декларацията, предложена от евродепутата от БСП Георги Пирински. „В случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна, Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство“.

Миналата година Комисията отказа да се намеси, позовавайки се на регламент, който не ѝ дава такива правомощия.

Българските евродепутати не са съгласни.

„Неупражняването на изричните правомощия на националните власти за осигуряване на свободното движение и обществения ред на тяхна територия, в случая поставя под въпрос свободното движение по основни трансевропейски коридори и засяга интересите на други държави-членки“, пишат те.