Европа е заплашена от нова миграционна криза, този път в Италия, предупреди днес малтийският министър-председател Джоузеф Мускат, чиято страна председателства ЕС.

Представяйки приоритетите на председателството, той настоя, че европейците в идните месеци трябва да намерят съгласие по механизъм за справяне с миграционния натиск и да повторята сделката с Турция със страните от централното Средиземноморие.

„Дойде ли другата пролет, Европа ще се изправи пред тежък наплив на мигранти в централното Средиземноморие“, каза Мускат на евродепутатите. „По мое мнение няма съмнение, че ако същността на сделката с Турция не бъде повторена с централното Средиземноморие, Европа ще бъде изправена пред голяма миграционна криза. Ще бъда прям. Не виждам начин, по който една единствена страна може да поеме тази следваща вълна“.

„Една, две или три държави-членки не могат да бъдат оставени сами да се справят с това“, каза Мускат на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург. „Срокът е много кратък, скоро ще се изправим пред нова криза“.

Нелегалният миграционен поток през Средиземно море от Либия към Италия се увеличава след март 2016 г., когато ЕС и Турция се споразумяха за общи мерки за спиране на нелегалната миграция през Егейско море.

По-рано през деня Мускат представи пред евродепутатите плановете на правителството си за шестте месеца на председателството.

Той каза, че ЕС трябва да подобри опазването на границите си, да отделя икономическите мигранти от действителните бежанци, за които да осигури „хуманитарни коридори“ за по-бърз достъп.   

ЕС е разделен по предложение на Комисията за постоянен механизъм за разпределяне на мигранти от държави под натиск сред останалите в съюза.

Основната съпротива идва от т.нар. Вишеградска четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария – които твърдят, че ЕС не може да им налага да приемат мигранти, защото това е област на национална компетентност.

На тази основа Унгария и Словакия оспорват в Съда на ЕС две временни двугодишни схеми за преразпределяне на общо 160 000 мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в други 23 държави на ЕС.