СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Пътят, по който е поела Русия, ще има тежки икономически последствия. Резултатът ще е жестока криза, която ще доведе до рухването на страната. Вероятно е първо да се установи фашистки или строг националистически режим и след това Русия да се срине.

Това изрече Михаил Ходорковски (51 г.), някогашният приятел и впоследствие върл враг на Путин в Берлин.

Милиардерът и бивш собственик на нефтения гигант “Юкос” прекара 10 години в руски трудов лагер по скалъпено обвинение в неплащане на данъци. Той бе освободен по лично нареждане на Путин в навечерието на зимните олимпийски игри в Сочи. 
По Коледа м. г. Ходорковски пристигна в Берлин, а месец по-късно се отправи към Женева, където сега живее.

Той бе отново в германската столица, за да представи в Дома на литературата книгата си “Моите съкилийници”

Кога предвижда срутването на Русия? 

“Може да е след 2, може и след 10 години. Възможно е обаче в последния момент страната да намери и друг изход, както много пъти е ставало в хилядогодишната й история. Изходът е в нас самите. Или той ще тръгне от нас или никога няма да е възможен”, разсъждава Ходорковски. 

Сигурен е обаче, че решение може да има само при смяна на системата. Корупцията трябвало да се пребори отгоре надолу: “Ако някой, който управлява държавни средства и допълнително взима пари, той трябва да отговаря пред закона.” Той не назова Путин, но често е твърдял, че президентът е меркантилен и подкупен.

В книгата си “Моите съкилийници” Хородковски не пише за себе си. Той представя съдбите на хора, хвърлени зад решетки за дребни прегрешения, докато истинските престъпници, много от които определят съдбините на Русия, са на свобода. 

“Това е и една история на човешката непреклонност и кураж да се противопоставиш на една човеконенавистна система на тотално потисничество”, представи книгата си авторът.

Ето и някои фрагменти от “Моите съкилийници”:

Бизнесменът Володя е осъден по обвинение в банкови измами.
Оказва се, че 8 милиона долара са откраднали негови шефове, но те потъват вдън земя, в затвора е изпратен Володая.
Малко преди да бъде предсрочно освободен, той бе преместен в затвор край Москва. Обвиниха го, че е пребил до смърт свой съкилийник – възрастен човек, излежаващ присъда за кражба на бутилка вино. Мъжът беше издъхнал от 19 фрактури по ребрата след побой от надзирател.
А и Володя никога не беше виждал този човек. Преди години двамата са били настанени в една и съща затворническа болница. Володя обаче го разбира много по-късно. Следователите го притискаха да признае убийство, за да получи по-лека присъда. Той отказа и си навлече “пълна програма”, пише Ходорковски.

 

Льоша, призован като свидетел срещу Ходорковски
Двамата се запознават в затворническата шивашка работилница.  Като овчар Льоша се нахвърлил върху бандит, понечил да краде от овцете му. Ударил го лошо с овчарската си гега и крадецът издъхнал.
Един ден Ходорковски трябва да бъде хвърлен в карцер, но той подава жалба срещу затворническата управа – прегрешението му е съшито с бели конци. Като свидетел е призован Льоша.

“Бях сигурен, че притиснат от управата, Льоша ще свидетелства срещу мен и ще каже всичко, на което са го подучили. Стана друго. Льоша вдигна пръст, посочи ръководителя на оперативното отделение и изрече: “Той ми даде две кутии цигари и ми нареди какво да лъжа.” Льоша извади от джоба си кутиите и каза: “Ето ги и цигарите.” Той беше уволнен от шивалнята. Животът в лагера продължи постарому. Понякога, когато излизах от изолатора, разбирах, че и Льоша е бил в карцер. “

Алексей – в зандана заради любов

Момчето е на 18 години, когато се влюбва лудо, разказва Ходорковски поредната тъжна история. Девойката обаче е непълнолетна. Родителите й проявяват разбиране към чувствата на двамата и приемат Алексей да живее у тях. Навърши ли дъщеря им 18 г., ще вдигат сватба.
Кварталният обаче не спи. Той арестува Алексей за педофилия.

“Родителите на момичето са писали протести и молби да освободят годеника на дъщеря им. Самата тя е плакала в съдебна зала. Съдът остава непреклонен – 5 години затвор без право на обжалване и предсрочно освобождаване. 
След две години зад решетки Алексей пише на любимата си: “Вече не съм човек. Повече не ме чакай. Намери си достоен мъж”, описва една човешка драма Михаил Ходорковски.