Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред "България он еър" твърденията, че ако ДСБ, "Да, България" и Реформаторски блок-2 не се обединят те ще изчезнат от парламента.

"Какво значение имат тези думи за доходите на хората, за хляба на хората, за сигурността на хората, за справедливостта в България? Това са хора, които излизат и говорят за своите места. На кой му пука дали ти ще си депутат? Трябва да кажеш накъде. Те се явяват с ГЕРБ на изборите. Те казват: ще продължим както досега, дайде ни доверие. Това доведе до крушение на изборите и до президент на лявото пространство. Единственият въпрос е как ще се управлява, в името на какво го искаш това доверие. Има значение какво можеш да предложиш на хората и какво имаш зад гърба си. С какво си готов да се разделиш", заяви Кънев.

Според него обаче би било смислено ако ДСБ и "Да, България" с лидер Христо Иванов се явят заедно на изборите. Кънев изтъкна, че така ще се обединят силни фигури с граждански профил.

"Ние сме хора, които сме показали, че могат да се разделят с властта в името на принципите", каза Кънев.

И даде за пример себе си, Иванов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров.

Кънев отрече да е запазвал абревиатурата РБ в съда.

"Никой не я е запазил. Тя не може да бъде запазена. Няма да казвам защо, ако искат правни консултаци ще си платят. През ум не ми минава да ползвам чужди абревиатури. РБ излъга името си, програмата си, избирателите си. РБ като политическа партия не носи нищо, беше изхабено окончателно", обясни Кънев.

Според него целта на всички партии на предстоящите избори би трябвало да бъде ГЕРБ и БСП да нямат 120 депутат заедно. Кънев изтъкна, че вече има знаци за сговаряне между двете партии.

Лидерът на ДСБ коментира и предстоящото встъпване в длъжност на новия президент Румен Радев.

"Българският президент не ръководи държавата. Той трябва да е разумен коректив на изпълнитената власт. Служебният кабинет е една от големите глупости на конституцията, излишен шум в чаша вода. На кой му пука кой ще е мнистър за три месеца. Той не може да си прочете хартията, която му е оставена на бюрото", каза Кънев.

Според него най-важното е какво правителство и мнозинство ще има след изборите. Кънев коментира факта, че Радев е получил над 2 млн. гласа, които неочаквано са гласували за един нов и известен човек. Това, според него, поакзва доколко обществото иска промяна.

"Досега имахме десетилетие на имитация на съдебна реформа. Средният път на мишкуването, характерен за Борисов, свърши", заяви още Кънев.