До края на 2020 г. да влезе в експлоатация междусистемната газова връзка между България и Сърбия. Това е записано в меморандума за разбирателство по проекта, който ще бъде подписан днес от министър Теменужка Петкова и Александър Антич, министър на минното дело и енергетиката на Сърбия.

С документа двете страни се договарят да положат максимални усилия, за да започнат изграждането на връзката най-късно до май 2019 г., така че до края на 2020 г. тя да влезе в експлоатация.

Проектът между България и Сърбия е част от планираното свързване на газопреносната ни мрежа със съседните страни. Идеята е България да намали енергийната си зависимост от Русия, като получава природен газ и от други страни.

Изключително важна за енергийната независимост на България е междусистемната връзка с Гърция. Тръбата ще позволи страната ни да получава азерски газ от находището "Шах Дениз-2" по Южния газов коридор, включващ Южнокавказкия газопровод (в Азербайджан и Грузия), ТАНАП (Турция), ТАП (Гърция, Албания, Италия).

Строителството на интерконектора с Гърция тепърва предстои. В последните месеци се проведоха успешни пазарни тестове, които доказаха, че има интерес към капацитета на тръбата.

През ноември 2016 г. беше открита междусистемната газова връзка с Румъния. Но България засега може да получава газ оттам само при кризисна ситуация и то в малки количества - между 2,5 и 4,0 млн. куб. метра на ден. За да се изгради нужното налягане, трябва да се изгради компресорна станция на румънска територия. Предвижда се компресорната станция "Подишор" да бъде пусната в експлоатация през 2019 г.

Връзката с Турция също предстои да бъде изградена, след като през 2014 г. бе подписан меморандум за разбирателство по проекта и бе сформирана работна група, която да подготви предварителното предпроектно проучване.