Два часа - толкова отне на пленума на ВСС да отхвърли съвсем очаквано предложението на двама свои членове - да се обсъди европейският анализ на прокуратурата и да се набележат мерки какво да се прави.

Ситуацията допълнително са заплете от това, че Сотир Цацаров, двамата председатели на върховни съдилища - Лозан Панов и Георги Колев, и представляващият съвета Димитър Узунов бяха на клетвата на новия президент Румен Радев.

В тази ситуация предложениието, внесено вчера от двамата "любимци" на Цацаров - Соня Найденова и Калин Калпакчиев, някой да се осмели да обсъжда прокуратурата и кривиците й в негово отсъствие, звучеше, меко казано, екзотично. 

Както Клуб Z писа, още миналия четвъртък членовете се изпокараха зверски по въпроса - кой да участва в бъдеща междуведомствена група, инициирана от правосъдния министър Екатерина Захариева, по повод анализа на прокурорите от 4 западни държави. Срокът ВСС да прати свои представители беше 16 януари, но миналия четвъртък т. нар. бунтари напуснаха възмутени заседанието и поради липса на кворум то бе прекратено.

Днес темата бе първа точка от дневния ред  и в крайна сметка мнознството наложи в групата да участват трима от прокурорската колегия, които обичайно гласувт "бетонно" с мнозинството - Румен Боев, Румен Георгиев и Михаил Кожарев.

Та, по темата с предложението ВСС да обсъди евроанализа, днес постъпи контрапредложение от главния прокурор Цацаров - ВСС да се заеме, чак когато хипотетичната работна група си свърши работата и предложи мерки някой ден..

Постъпиха и други предложения - за отлагане, но в по-разумен срок, примерно до другата седмица или след няколко. Но мнозинството с 13:7 гласа подкрепи идеята на Цацаров.

"Съжалявам, че дори не погледнахте предложенията - всички касаят дейността на Пленума на ВСС - каза накрая Соня Найденова.

Нищо от направените предложения не накърнява по никакъв начин нито нечии интерес нито като държавен орган не пречи да вземем отношение.

Задавам един въпрос - ако тази междуведомстевна работна група ни препоръча да направм нещо, с което не се съгласим, какъв ще е ефектът от нейната работа", попита тя.

Междувременно обаче Димитър Узунов се бе върнал от Народното събрание и след "успешното" отлагане на темата пъргаво премина към следващите точки от дневния ред.