Слушах речта на новия президент. Чух и някои коментари след това. Това, което ми направи впечатление:

1. Радев направи грешки в изчитането на речта. Случва се. Важно е съдържанието. Аз лично предпочитам реч с грешки, отколкото 40 минути гладко говорене на Цецо, като това ще е само едно безкрайно изречение.

2. Да се подиграваш на Радев, че не може да изнася речи на първия си ден, като си фен на Плевнелиев с неговите лапсуси и особености на публичното говорене, ми е странно. Да, ако прави грешки след година, ще си заслужи подигравките.

3. Да провокираш, а после да се правиш на ощипана мома, е детско. И води само до загуба на гласове. Все едно сме в 9-и клас, втори срок.

4. В речта на Радев имаше много клишета. Факт. Но тя не беше предназначена за интелектуалците. Тя беше предназначена за масовата публика. И май беше приета добре.

5. Интелектуаното извисяване на дребно от страна на десните още повече ще им намали процентите на изборите. Истинските политици се занимават с политическите послания, а не с емоционалните реакциите.

6. Речта надхвърли президентските правомощия. Факт. Това си беше програмна реч на партия. БСП стягат редиците и се готвят за избори. Докато другите се подхилкват и се забавляват.

7. В речта централно място имаше завръщането на левите идеи. Особено на държавата като преразпределящ и тотално отговорен субект. На масовата публика това ще се хареса. Това е най-страшното.

8. За горното основна вина има Бойко Борисов. Той наложи в публичното пространство идеята, че за всеки проблем трябва да Му се обаждат и той ще го реши. Нещо пагубно за демократичното мислене. В момента БСП просто му използва думите и го измести от пиедестала на "Вечно тичащия да помага".

9. В речта на Радев има засегнати много елементи за подпомагане на бизнеса. И за намаляване на административни тежести и т.н. Знаем какво се случва, когато държавата помага на бизнеса. Но повечето хора в страната не знаят. Те искат да чуят, че някой ще им помага.

10. За горното са виновни ГЕРБ и Реформаторите. С всички безумни данъци, които въведоха. Още чакаме отчета на Лукарски колко и кои административни тежести са били премахнати за две години.

11. В речта на Радев имаше много ляв популизъм за образование, здравеопазване и т.н. За това пък са виновни министрите от Реформаторския блок, които за две години нищо не направиха. И това, което направиха, беше само да усложнят живота на хората.

12. Този ляв популизъм стои изключително добре на фона на арогантното и самовлюбено поведение на досегашните министри. Само ще кажа Москов и няма смисъл да обиждам повече кабинета в оставка.

13. Радев натърти на НАТО и ЕС. За да компенсира предишните си думи за Русия. Ще се наблюдава внимателно какво ще направи нататък. Дано не тръгне по пътя на русофилите и да ни развали отношенията с ЕС.

14. Пред десните стои изключително трудна задача адекватно да предложат програма, която да убеди бъдещите избиратели да гласуват за тях. А те май не разбират колко малко хора ги харесват в момента. И то не защото не са прави. А защото не знаят как да комуникират идеите си.

В заключение: Ако някой не е разбрал, предизборната кампания навлезе в откритата си фаза. От гледна точка на Радев, тази му реч ще се забрави бързо. От гледна точка на БСП това беше силен ход. Очаквам адекватната реакция на другите партии.

Коментарът е от профила на автора във Фейсбук. Заглавието е на редакцията