Жителите на Черноморец гласуват днес на референдум дали градът да се преименува на Свети Никола. Решението за допитването беше взето от общинския съвет през май.

Селището се е казвало Свети Никола до 1951 година, но местните са раздвоени и затова се наложило допитването. За да бъде легитимно решението за преименуване в него трябва да участват поне 1116 души, колкото гласуваха на последните местни избори. Ако 596 от тях подкрепят промяната на името, това ще трябва да стане факт. 

Черноморец бе обявен за град едва преди 5 години. Според исторически данни село с името Свети Никола е отбелязано за първи път в тази част на България в средата на ХІV век. С това име селото е срещано многократно в документи от ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век.

Легендата гласи, че преди стотици години морска буря разбила в скалите гръцка гемия. Моряците се спасили, като доплували до брега с отломки от кораба в ръце. Когато стъпили на брега, открили, че през цялото време са се държали за икона на Свети Никола.

В момента в града една от основните забележителности е църквата "Свети Никола", а жителите на града честват свети Николай Чудотворец за свой закрилник. 

Точно преди седмица от храма бяха задигнати две ковчежета с мощи на Свети Никола и Свети Стефан. Крадците са влезли в храма през нощта като  са изкъртили металните пръчки на прозореца.

"Искам да кажа на тези хора, че Бог въздава възмездие и то много бързо в наши дни. Нека да бъдат много внимателни и да бъдат благословени", каза отец Стилиян от храма Свети Никола. 

Местните разтълкуваха посегателството над мощите като зла поличба за референдума за промяна на името на града.