Контролираният от Делян Пеевски "Техномаркет" изгуби поредно дело и ще трябва да напусне още един от обектите, за които не плаща наеми от миналата година. 

Софийският градски съд постанови, че осъжда веригата по иск на "Глориент Инвестмънт БГ" да опразни обекта им с площ от 9119 кв.м в югоизточния град.

Съдът оставя без уважение единствено искането на „Глориент Инвесмънт БГ" ООД за допускане на предварително изпълнение на решението, но осъжда веригата, която спря да плаща наеми, откакто Пеевски я придоби, да плати и 33 483,85 лв. разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

Клуб Z писа за благоевградското контрадело, което пък веригата от портфейла на Делян Пеевски води срещу фонда за управление на недвижими имоти, в който има и западно участие. И което може да се нарече "христоматийно" за подходите им - да не плащат наем, атакувайки по най-различни начини самите продажби на веригата магазини от 2006 г.

Адвокатите на "Техномаркет" искаха по време на съдебното заседание в Благоевград например – удостоверение от ГРАО за брак и роднини на предния собственик Николай Китов, за което от "Глориент" портестираха, че няма никакво отношение дали те са собственици към днешно време. Освен това адвокатите предложиха да се поискат документи за банковите кредити, с които преди 10 години са придобити 14-те имота из цялата страна.

Най-екзотично обаче бе твърдението на юристите на "Техномаркет" - че в един протокол за претърсване и изземване срещу стария собственик Китов за иззети „множество документи“ (отпреди години) теоретично може да се съдържат документи, доказващи, че те са собственик на веригата и никога не са я продавали. Нищо че от 2006 г. до миналата година наеми са плащани коректно... Протоколът е напълно нечетлив (само една страница е разбираема от общо 10 и половина), но адвокатите претендираха да се искат от прокуратурата иззеттите неясно колко и какви документи, които биха доказали, че имотът никога не е продаван на "Глориент". 

Както Клуб Z многократно писа, проблемите в бизнес отношенията между двете дружества настъпиха, след като в началото на 2016 г. Делян Пеевски стана мажоритарен собственик на "Техномаркет България" чрез фирмата си "НСН инвестмънт".

"През февруари м.г. те спряха да плащат наем за 14 търговски обекта в страната и продължиха да ползват помещенията. Към днешна дата загубите ни от това са 3,8 млн. евро, за което сме завели 54 съдебни дела", поясни на вчерашна пресконференция Майкъл Юлер - управляващ директор на фонда "Ийст Болкан пропъртис", един от акционерите в "Глориент". И допълни, че загубите се увеличават всеки ден.

От своя страна веригата "Техномаркет" е завела 26 контрадела, с които иска нищожност на нотариалните актове, с които "Глориент" е купило обектите преди десетина години, както и на договорите за наем между двете компании.

"Глориент" вече спечели на първа инстанция делата за опразване на обектите в Кърджали, Пазарджик, Севлиево и Русе, но "Техномаркет" продължава да ползва магазините, тъй като решенията се обжалват на следваща инстанция.