Съществува ли опасност единственият български град в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство - Несебър, да загуби този статут? С този въпрос наум депутатът от ДСБ Вили Лилков задава на министъра на културата Вежди Рашидов четири въпроса за състоянието на старинния град и препоръките от страна на световната организация.

Министърът отговаря писмено и в детайли, но не и обнадеждаващо. След доклад от българска страна, който да установи мерките на държавата и местната власт за опазване на града, през 2015 г ЮНЕСКО изпрати свой собствен екип, който да провери описаното в доклада. Макар някои от препоръките на международната организация да са спазени изцяло, а други частично, все още предстои "много работа, за да се осигури опазването на изключителната световна стойност и другите ценности" на Несебър, установяват проверяващите.

Като основен проблем се посочва продължаващото застрояване на крайбрежната ивица пред древния град. Министър Рашидов припомня, че още през 2009 г Инспекторатът за опазване на културното наследство към подопечното му министерство е отказал да узакони 18 строежа. А Дирекцията за национален строителен контрол е издала 42 заповеди за премахване на започнати или завършени незаконни строежи. От тях обаче, отчасти заради отпор на собствениците, в сила са влезли 35 и са премахнати едва 12.

Според друга забележка, капацитетът на създадените общински звена за мониторинг и опазване на културното наследство е недостатъчен. Като опасни в доклада са посочени и намеренията за разширяване на рибарското пристанище в старата част на града, както и лошо подготвените базови документи по опазване на културното наследство.

Община Несебър възлага през 2013 г. на Националния институт за недвижимо културно наследство да изработи "Научно-експериментална разработка" за попазване и управление на старинния град. Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места (към ЮНЕСКО) обаче е критичен към проекта, въпреки факта, че министър Рашидов го определя като такъв с "високо качество". От организацията отбелязват, че документът е много дълъг, труден за четене, с размити в целия текст разпоредби. Към проекта са критични и от към Министерство на финансите, които са против идеята да бъдат освободени от ДДС фирмите на местните. Предложението е с цел да омилостиви гражданите, протестиращи срещу разрушаване на незаконните им постройки.

В крайна сметка планът е редактиран и пратен в Министерски съвет, но в рамките на този мандат до него не се е стигнало, така че ще е отговорност на следващото правителство.

Какво обаче означава това за Несебър като част от списъка на ЮНЕСКО?

На 40-ата си и последна сесия Кометата за световното наследство не е разглеждал случая. Градът не е добавен и в списъка на 55 заплашени места със световна културна стойност. А там има непипнати места, които са прекарали 20 години като "застрашени". За момента опасността Несебър да бъде изваден от общия списък е минимална.

Това досега се е случвало само с две места в света - убежището за животни "Орикс" в Оман, извадено от списъка по молба на властите, и Дрезденската долина Елбе, при която мост раздели историческата долина на две. Преди това местните власти са получавали предупреждения с години. 

Това означава, че шансът ЮНЕСКО да изхвърли града изненадващо е минимален. Но не и че е невъзможно, особено ако продължава политиката на държавническо безхаберие и безстопанственост.