"Движение 21" (Д21) на Татяна Дончева и АБВ преговарят за общо явяване на пресрочните парламентарни избори. Това съобщиха двамата лидери - Дончева и новоизбраният наследник на Георги Първанов - Константин Проданов. Разговорите са били по покана на АБВ, стана ясно от думите на Дончева.

"Запазваме като ключов приоритет радикалната съдебна реформа", каза тя и подчерта, че окончателното решение ще бъде взето до края на идната седмица.

Никоя от двете формации няма да преговаря с БСП, а целта ще е да са алтернатива вляво на червените. Причината според юристката:

"БСП се управлява от олигарси, а ние няма да правим предложения за реформи, които да обслужват олигарсите".

Според нея партньорството с НДСВ за президентските избори, когато кандидат за вицепрезидент на лидерката на Д21 беше Минчо Спасов, е показало, че подобен тип ляво-десни обединения не работят. По думите й дори да има десни хора, които й симпатизират, те си гласуват за "своите" партии и номинации.

Константин Проданов пък добави, че АБВ преговаря и с "Гергьовден", които застанаха зад кандидатурата на Ивайло Калфин за президент. От формацията били в течение за разговорите за бъдеща коалиция между АБВ и Д21.

„Идеята е да обясним посоката, в която искаме да вървим, идейно да я обосновем и да видим дали ще имаме допирни точки и с тях. Разговори с тях предстоят. В никакъв случай не искам да затварям вратата. Ние сме отворени за диалог, но трябва да сме много ясни по отношение на идейния фокус на нашето взаимодействие – лявоцентристко и патриотично“, заяви Проданов.

Дончева каза още, че не се е чувала с лидера на "Да, България" Христо Иванов, но по думите й има странно съвпадение между заявките на новата партия и тези на Д21, странно било и съвпадението в избора на цветове на новата формация. Партията на Дончева ползва лилаво, а "Да, България" - лилаво и зелено.