Днес Националният съвет на БСП ще заседава във връзка с подготовката на заседанието на 49-ия конгрес на партията, който ще се състои на 4 и 5 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Дневният ред на заседанието включва:

- оценка на управлението на правителството на Бойко Борисов

- отчет на дейността на ПГ на "БСП лява България" през шестата и седмата сесия на 43-то НС

- проект за Предизборна платформа на БСП

- проект за коалиционна рамка за участие на изборите за 44-то НС

- проект за нов Устав на БСП

- подготовка и организацията на заседанието на 49-тия Конгрес на БСП.

Най-големи спорове се очаква да има във връзка с новия устав. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви намерение за прокарване на сериозни промени - пряк избор на председателя, мандатност за всички ръководни партийни постове, както и за депутатите. Тези заявки на Нинова обаче срещат сериозна съпротива  от по-опитни кадри на БСП, някои от които са и с дългогодишен стаж в парламента. Според Нинова обаче така БСП отговаря на желанието на хората за промяна.

Промяната засяга около една трета от сегашните народни представители. Тя вече бе прокарана на един от пленумите в края на годината като част от критериите за номиниране на народни представители. Тогава Янаки Стоилов, който е един от тези депутати, заяви че няма нищо против подобно обновление. Той обаче предложи и друг критерий - да не бъдат номинирани хора, които имат или управляват имущество за повече от 3 млн. лв.

Според предварителните прогнози, въпреки съпротивата, предложенията на Нинова за промени в устава най-верояно ще бъде приети - както от пленума, така и от конгреса.