Най-големият безжичен оператор в САЩ - Verizon - планира евентуалното купуване на най-големия кабелен оператор в света - Comcast, съобщи в "Ню Йорк Поуст".

Потенциалната сделка би била рекордна - в момента пазарната оценка на Comcast e 173 млрд. долара, а на Verizon - 211 млрд. долара. Обединени, двете компании ще струват над 374 милиарда и обединението ще бъде в топ 10 на най-скъпите компании в света.

В момента сделката е още на ниво слухове и няма официални изявления и от двете компании. Според друга информация обаче Verizon проявява интерес и към оператора Charter, оценен на по-скромните 81,6 млрд. долара, ако сделката с Comcast се провали.

Според финансовите коментатори, мегасделката може да е в отговор на миналогодишното сливане на AT&T и Time Warner на стойност 108,7 млрд. долара. Те са основни конкуренти на Verizon.

Заради напредъка на технологиите все по-често ще виждаме сделки, при които безжичните компании изкупуват кабелните оператори - защото това е много по-лесно, отколкото да ги изтикат от пазара по обичайния начин.