Русия ще ползва безвъзмездно в продължение на 49 години военната база в сирийското пристанище Тартус, предаде Нюз.Ру.

Това гласи документ, подписан между Дамаск и Москва на 18 януари и огласен днес. Споразумението може да бъде удължено с още 25 г. Това означава, че Русия ще ползва базата до 2081 г.

Според споразумението Москва ще може да разположи в Тартус едновременно до 11 бойни кораба, включително такива с ядрен двигател. Движимото и недвижимото имущество в базата, наречена "пункт за материално-техническо обезпечаване" (ПМТО), са обявени за неприкосновени. Представители на държавните органи на Сирия нямат право да влизат на територията на базата там без съгласието на командира й.

Руското военно министерство обяви през октомври 2016 г. намерението си да създаде постоянна военноморска база в Тартус. Месец по-късно се появи неофициална информация, че Москва е започнала да праща в Тартус морски съдове, катери и техническо оборудване.

Русия се включи в конфликта в Сирия на 30 септември 2015 г. Президентът Владимир Путин обяви, че това е станало по молба на правителството на Башар Асад.

Кремъл твърди, че руската авиация бомбардира цели на "Даеш" ("Ислямска държава") и други групировки, които смята за терористични. Западът обаче обвинява Москва, че често удря подкрепяни от него умерени бунтовници и цивилни.