За разлика от времето на Плевнелиев, по мое време Буш беше в България, аз бях на официална визита в Белия дом...Колко официални или държавни визити имаше за тези пет години?! Така президентът Първанов отвърна на твърденията, че бил по-близо до Русия, отколкото до САЩ и НАТО. В сутрешния блок на Нова телевизия той направи оценка на първите прояви на новоизбрания президент Радев и заяви, че е готов да му помогне, но "непоискана подкрепа не дава".

Готов съм да помагам, стига моите идеи да пасват на неговата идентификаци. Около година в самото начало сме си комуникирали, предимно по чисто технологични въпроси, и с президента Плевнелиев, поясни Първанов.

Според него, в речта си Радев е бил твърде предпазлив в оценките си, доста консервативен. Колкото до станалата прословута реплика "Имате една седмица", тя, според Първанов не се е вписвала в контекста на цялото слово, била е остра, макар и провокирана.

Аз не бих произнесъл такава реплика на негово място, каза Първанов и препоръча на новия президент при предстоящите си срещи с политическите сили да се опита да ги приобщава, да печели съюзници в тяхно лице. Той изрази надежда, че Радев ще отвори България и към "стари наши приятели" - Русия, част от Балканите, арабския свят. Няма смисъл от измислените барикади, които поставя президентът Плевнелиев, изтъкна бившият държавен глава.

Огромната част от българите не искат България вън от Европейския съюз, те искат да има ДРУГ Европейски съюз, заяви Пъранов.

В никакъв случай няма основание подозрението към генерал Радев, че той може да работи за чужди интереси, най-малко в посока Москва, изтъкна бившият лидер на АБВ и разказа, че той е готвил своята първа реч като президент около 2 месеца и е имал 12 различни варианта. Атмосферата по време на клетвата той оцени така: "Нещо като парламентарен контрол, но по-скучно"...

Президентът Радев има всички предпоставки да се наложи и развие като добър държавник, но със сигурност ще има опити БСП да го задуши в обятията си,  да експлоатират, името му  в предизборната кампания. Ако решат да си го присвоят изцяло, ще сгрешат. Много хора гласуваха за Радев, само за да елиминират Борисов, заяви Първанов. 

Това вече не е моята епоха - по мое време имаше барикади, но се знаеше кой от коя страна е - Александър Лилов и Дертлиев водеха спорове по историята, Иван Костов за политиката, сега ги води Методи Андреев...А Марешки се ползва с народното одобрение...Така Първанов обясни отказа си от лидерското място в АБВ