Десетки и дори стотици хиляди протестират в последните два дни в САЩ, след като Доналд Тръмп положи клетва и стана 45-ият президент на страната. Републиканците в 5 щата, предусетили тази вълна, решиха да вземат мерки, предлагайки законопроекти, които да ограничават протестирането, съобщи TheVerge.

В Северна Дакота, например, американските десни внесоха предложение, според което ако моторист прегази неволно протестиращ, който блокира магистрала, той ще бъде оправдан далеч по-лесно.

“Ако стоиш извън пътя, това никога няма да е проблем", обяснява републиканецът Кийт Кемпенич. "Тези моторджии просто упражняват законното си право да карат по пътя."

В Минесота пък се увеличават глобите за тези, които блокират големи пътища, включва се възможност и за до година затвор. Подобни предложения има и в Айова.

Републиканците в щата Вашингтон предлагат протестите, в които се показва гражданско неподчинение, да бъдат превърнати в криминални престъпления под термина "икономически тероризъм".

В Мичиган пък променят съществуващ закон, като увеличават глобите и улесняват собствениците на бизнеси да съдят индивидуални протестиращи за техните действия. 

Законопроектите стреснаха защитниците на гражданските права. Според Лий Роуланд, старши адвокат към Американския съюз за граждански права, подобни идеи нарушават Първата поправка (за свободно изразяване и свобода на словото)

"Закон, който позволява щатът да наложи 10 000 долара глоба на протестиращ за това, че е стъпил на грешното място, или който окуражава шофьор да се измъкне с убийство, защото жертвата е протестирала, може да е само с една цел - спиране на протестите", обяснява той.

В Минесота се въвеждат и нови мерки срещу възпрепятстване на закона. Според критиците на закона това е начин полицията да налага по-лесно тежки глоби на всеки мирен протестиращ.

Други пък твърдят, че републиканците очакват сериозни протести срещу администрацията на Тръмп и се подготвят срещу тях.