Шест полицаи са ранени, а 217 протестиращи - арестувани вчера, след като мирните протести срещу инаугурацията на Доналд Тръмп като 45-ти президент на САЩ бяха последвани от грозни улични сблъсъци във Вашингтон, съобщи СиЕнЕн.

Поне двама полицаи и още един човек са откарани в болница след сблъсък с протестиращи, твърди говорителят на Вашингтонската пожарна Вито Магиоло. Шефът на полицията Питър Нюзхам потвърждава информацията, но отбелязва, че нараняванията им не са сериозни и са без опасност за живота.

Хаос и сблъсъци възникват в различни части на града, когато облечени в черно "антифашистки" протестъри разбиват магазини и спирки на градския транспорт, стъкла на автомобили, и в крайна сметка замерят и полицията с камъни. Американските пазители на реда отговарят с димки и зашеметяващи гранати.

"Лютив спрей и други мерки бяха ползвани за контролиране на криминалните прояви и за защита на хората и собствеността", съобщават от полицията.

 

Протести срещу Тръмп имаше не само във Вашингтон, а в и десетки други големи градове в страната - Ню Йорк, Сиатъл, Далас, Чикаго, Портланд. Един е ранен с пистолет в Сиатъл и е в критично състояние. Демонстрации има и зад граница в Хонг Конг, Берлин и Лондон.

Шефът на полицията във Вашингтон Нюзхам обаче подчертава, че няколкостотинте налитащи на насилие демонстранти били капка в морето в сравнение с хилядите мирно протестиращи.

"Подчертаваме, че това е много изолиран случай. В голяма степен, всичко е мирно и много хора са в града, за да се насладят на този исторически ден, не само около Капитола, но в целия град", твърди той.