Френският министър за правата на жените заяви, че е възмутена от „шокиращото“ решение Роман Полански да бъде посочен за шеф на журито на най-големите френски кинонагради. От дълги години САЩ настояват режисьорът да бъде изправен пред съда, след собствените му признания за секс с непълнолетна. Полански, днес на 83, успя да напусне САЩ преди произнасянето на присъдата срещу него през 1978 г. 

Организаторите на наградите „Сезар“ защитиха избора си с хвалебствия за режисьора, обявявайки го за „ненаситен естет“. Неговата роля в изданието на френските наградите през 2017-та разгневи и организациите, борещи се за защита на правата на жените, които призовават за бойкот на церемонията следващия месец. Четиридесет и второто издание на наградите „Сезар“ ще се състои в Париж на 24 февруари.

Министър Лоран Росиньол сподели пред радио France Culture, че е „изненадана и шокирана от факта, (и случай на изнасилване се брои за дреболия в живота на мъжа“.

Обида за жените

В специално изявление на Френската академия за киноизкуство и техника, която ръководи наградите „Сезар“, също не пести похвали за режисьора:

„Артист, автор на филми, продуцент, сценарист, актьор, режисьор… има много думи, с които можем да опишем Роман Полански, но само една, с която да изразим колко сме възхитени и очаровани: Благодарим ви, господен президент“, пише ръководителят на организацията, Ален Терзион, съобщава вестник „Льо Монд“.

Полански, чиито най-известни филми са „Китайския квартал“, „Бебето на Розмари“ и „Пианистът“, има френско и полско гражданство. През декември Върховният съд на Полша отхвърли искане на правосъдния министър на страната Полански да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред американски съд.

Неговата жертва, Саманта Геймър, описа в интервю за програмата Hardtalk на Би Би Си през 2013-а, че даването на показания за случилото се е било огромно изпитание за нея.

Онлайн петиция за изваждане на Полански от журито събра почти 50 хил. подписа в петък.

„Това е обида за жените и за страданията, които понасят, обида за жертвите на изнасилване“, се заявява в петицията.

Площад Славейков