"Комунистите никога не са били глупави. Те са били подли, брутални, безкомромисни и конспиративни.

...Няма голяма разлика между комунистите и фашистите. Гьобелс им е казал: "Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина". И затова сега обикалят и лъжа, лъжа, лъжа. И после бой, бой, бой по ГЕРБ. И изведнъж ние се озоваваме да се обясняваме на крадците. На баш айдуците. Те стояха прави и пляскаха за назначението в ДАНС. И Корнелия Нинова пляска... И изведнъж ние сме старото, те са новото. Ма ние сме на 10 години – ние сме пеленаче! Те са на 100 години." 

Така премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обясни пред актива на ГЕРБ какво може да се очаква в предстоящата предизборна кампания. Той остро и на няколко пъти нападна БСП и лидерката им, която наричаше г-жа Лъжа. 

"Те са убивали, взривялали, а днес са новото. Ние бяхме демократи, широко скроени, европейци. Отговори ни се с целеви удар, хибриден, мръсен срещу нас. Какви снимки ни пускаха. Да не са по-големи убавици тия там. Или убавци.", каза още Борисов, след като дълго благодари на Цецка Цачева, че е понесла тежката предизборна кампания.

По думите му партията не е успяла да я защити добре, защото не е била подготвена за коварството на БСП. Благодарностите си към Цачева лидерът на ГЕРБ завърши с думите:

Така че много ти благодаря, че го понесе. Надали друг в партията щеше да го понесе. За един бит, трима небити давам.

Борисов продължи с анализа на поведението на БСП, потвърждавайки един от изводите на заместника си Цветан Цветанов - че срещу ГЕРБ се води битка в социалните мрежи.

"Тези хейтъри не пишат кой е добрият. Те целево бият само по ГЕРБ да казват, че е лош. Тази е истинската сила на БСП - да руши. Тяхната метаморфоза е чудовищна", заяви партийният лидер. 

По думите му БСП си знаели, че "след тях идва разруха" и затова сега г-жа Лъжа тичала пред вятъра да обяснява как ако бъдат спрени еврофондове, Бойко Борисов щял да е виновният. 

Вчера се обадих – имаме от еврокомисарите писмено. Ще искам и от ЕК становище за фондовете. Те (БСП - б.р.) знаят, че тръгват да крадат. Крадецът вика: "Дръжте крадеца". Ако почнат на крадат, фондовете винаги ги спират. И г-жа Лъжа отсега казва – отсега да знаете, че ще е заради Борисов. Ама на нас след един ден ни ги пускат фондовете...

Във фейсбук профила на Борисов се появи и становище на Корина Крецу, според което усвояването на еврофондове у нас върви по план.

 

 

Борисов се зае да опровеграва думите на Нинова от вчера пред пленума на БСП. Например, че страната е в застой.

Страната била в застой. Излиза МВФ – никой не може да каже, че е под мой контрол, излиза ЕК, излиза Евростат, където се сочи ясно икономическият растеж, рекордно ниската безработица, фискалният резерв, който сега е 14,5 милиарда лева...

Премиерът в оставка разказа за пореден път и за борбата с контрабандата, и за програмата за саниране, която нарече "абсолютна социална политика", и за инфраструктурните проекти и магистралите. Той се съгласи частично с Цветанов и резултатите от анкетата сред членовете на ГЕРБ, че вече строежите се смятат за установен стандарт и нормална работа на властта, а не за приоритет. 

"В Хасково може и вече да не им пука за магистрала, в Благоевград също, в Бургас... Ама ако не направим "Хемус"... , обясни Борисов разликата между местата, където има построена инфраструктура и там, където това предстои. 

Той зададе пред партията и каква да е стратегията срещу атаките от социалистите:

"Ние никога не нападаме първи. Никога нямаше да разваля добрия тон, две години благодарях в парламента, че поддържаме стабилност... Те какво ми отвърваха - "крадете, лъжете..." Затова - на всяка тяхна лъжа – пресконференция. Веднага излизате и оборвате. Това е начинът."

Бойко Борисов определи като "опорна точка" версията, че може да има коалиция БСП – ГЕРБ. И обясни още, че стратегията на опонентите е да се удря лично по неговото име, в комбинация с това на някой от министрите, изброявайки Петър Москов, Меглена Кунева, Николай Ненчев (всичките от Реформаторския блок, не беше споменат човек от ГЕРБ - б.р.) По темата лидерът на ГЕРБ добави:

"Щото си мислят, че мога да направят нещо с ГЕРБ без Борисов. Сладури. Така си го мислят. Това не само е целенасочено, а всички слабости ни приписват на нас, а където има успех – той бил и за партньорите. Няма да играем повече тая игра. Да си носят отговорност."

Лидерът на ГЕРБ обаче не пропусна да загатне, че има фора в ГЕРБ, които рушат имиджа на партията. Не назона нито един, за да не дава аргументи на опонентите си, но заяви, че ще говори с хора от всички региони.

"Поведението на всеки един от вас се следи и става поведение на партията. Усещането по места, че има елиталност, че има елит, че сте се откъснали от хората... постоянно ми се обаждат, стига до мен. Колко народ ми се обади, че с мен се свързват - по телефона, чрез фейсбука ми, а с министри и депутати не могат да се чуят с месеци. Не им се вдига.", обяви Борисов.

Той декларира и настоя партийците да са близо до хората, както е той самият. Подчерта, че като обикаля страната, последно покрай санирането, е сред хората, въпреки риска "да го запсуват". Затова като е заедно с Румяна (Бъчварова, която е социолог по професия - б.р.) я кара да прави социология на терен - колко хора се радват и колко - не. Засега този вид проучване било с добри резултати, обясни лидерът на ГЕРБ. 

Той продължи със заръките към своите:

"Искам от вас от тоя момент да не разчитате на каквато и да е политическа толерантност, на нормалност от нашите опоненти – няма да го кажа като Радан Кънев на диалект, но ще ни атакуват по най-мръсния начин. Под пояса, манипулативно, лъжливо, с всичките си сателити около тях. Предстои време, в което действително трябва да се борим за родината, за държавата, за България – на не я разбият. Защото светът е толкова труден..."

Борисов разясни ситуацията в Европа - рисковете, които идват от предстоящите избори в Германия, Италия и Франция. Според лидера на ГЕРБ не е изключено някои от тези страни да излязат от ЕС, ако изборите се развият лошо, а това може да спре еврофондовете, които помагали България да се възстановява след управления на БСП. Заради рисковете в света Борисов препоръча на активистите от ГЕРБ "да четат историята", за да знаят "как вървят циклите в света".

Последва още едно послание:

Въобще не мислете за коалиции. И вляво, и вдясно – всички са на вълната, че са самодостатъчни и единствени. Те са с 10 години от нас в мисленето. Ние доста опит натрупахме, а и доста отговорности ни легнаха на плещите.

Бойко Борисов разкри, че по места хора от ГЕРБ се държат като елит и са далеч от хората. Но не назова "виновници", обеща да им го каже лично.
Снимка БГНЕС

Бойко Борисов този път нападна и някои медии, давайки пример с отстраняването на посредниците в доставките на газ от Русия за България: Тръбата от Русия до България си я представете с 3 порти. На всяка вратичка всеки взима едни пари. Това заварихме с доставките на газ. Три посредника печелиха по 300 милиона, за 20 години - 6 милиарда. Как няма да имаш заплати за карикатуристи, за вестникари... В момента ние имаме от най-евтиния газ. Е, как ще ни обичат нас. Да им вземеш пари и да ги дадеш на държавата...

Лидерът на ГЕРБ обяви, че времето е ограничено, защото трябва да отиде на церемонията по встъпване в длъжност на новия премиер. Но срещата между лидера и заместниците му и депутатите, координаторите, кметовете и министрите от ГЕРБ ще продължи в работен режим в централата на партията, стана ясно на публичната част от сбирката.