Встъпването в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова приключи. Двамата изпратиха досегашния държавен глава Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова от сградата на президенството. Радев и Йотова остават на "Дондуков" 2 - там вече е новото им работно място.

Преди минути Радев се изказа за пръв път като президент пред БНТ.

Росен Плевнелиев беше изпратен с аплодисменти от екипа си. Част от присъстващите граждани ръкопляскаха, други го освиркаха.

Церемониите започнаха в 11 ч. тази сутрин на площад "Св. Александър Невски", където представителни части на Българската армия се подредиха и поздравиха домакина - настоящия президент Росен Плевнелиев. 

Дойдоха много гости - първи пристигнаха главният прокурор Сотир Цацаров и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, а след тях и още много други - премиерът в оставка Бойко Борисов, министри, кметицата на София Йорданка Фандъкова, председателката на парламента Цецка Цачева, както и много граждани.

Първи Плевнелиев инспектира ротите и поздрави гвардейците.

"Здравейте, гвардейци.", каза той, и отсече по протокол в отговор на поздрава от тяхна страна. "Отлично отговаряте!"

Същата процедура изпълни и новият държавен глава. Радев обходи наредените войници и прие строя. "Отлично отговаряте" бе и неговата реплика към гвардейците.

"Уважаеми президент Радев", започна за пръв път с това обръщение поздрава си към всички официални лица Плевнелиев. "Един труден, но  успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, не взех, изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сгреших в големите неща."

Речта на настоящия президент повтори тезите от последната му пресконференция преди дни.

 
"Тежък беше моя мандат, тежък ще бъде и вашият", предупреди Плевнелиев наследника си на поста. "Диалогът и дебатът са кислорода на демокрацията."

Той пожела на Радев да не допусне "голяма грешка, от която България ще пострада".

"Успехът на една държава не се мери по размера на територията й, а по успехът на средния й гражданин", отбеляза четвъртият президент. "Да не допускаме България да бъде отклонена от мястото си в Европейския съюз."

И призова да се пазят върховенството на закона и морала над всичко.

Новата първа дама Десислава Радева бе до бившия главен прокурор Борис Велчев.

След Плевнелиев и Радев се обърна към официалните лица. Този път той поздрави не само патриарха, но и "представителите на всички религиозни общности", явно заради реакция и критиката от страна на Лютви Местан, че не е зачел главния мюфтия при заклеването в парламента.

"Днешната церемония има своя дълбок смисъл. Тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме. Но тя е и израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична Република България!", заяви той.

Според Радев сме загубили време и разпиляли енергия, но неотклонно сме следвали мирен преход към демократично общество, част от "Обединена Европа". 

"По пътя, осеян с много предизвикателства, ще бъда  редом с вас. Ще бъда президент на всички български граждани", обеща петият президент.

Добави, че ще работи с партиите, НПО-та, съюзници и институции.

"Нека е ясно едно - ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява достойнството на своя народ."

На финала Радев призова:

"Нека продължим заедно".

Направи впечатление обаче, че този път Радев се обърна само към присъстващите официални лица, докато Плевнелиев каза и "скъпи сънародници".

След изпълнението на химна, прогърмяха и 21 артилерийски салюта, които отбелязаха смяната на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили. Радев се прегърна с премиера в оставка Борисов и разцелува опонентката си на изборите Цецка Цачева.

Двамата президенти поднесоха венци на паметника на Незнайния воин, след което последва минута мълчание.

Радев и Плевнелиев посрещнаха тържествения марш на почетния караул. С това церемонията при военните приключи и двамата държавни глави и официалните гости влязоха за религиозната церемония в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Президентите целунаха иконите. 

Патриархът поздрави президента Радев и му заръча:

"Бог възлага върху плещите ви огромна отговорност за живота на много хора  в размирно време. За да бъде успешно вашето възложение ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите на българските граждани. На вас ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъща на човек, който помни, че Бог е този, който върши това във всички. Пожелаваме ви Бог, от когото е  всяко добро деяние, да ви дари щедро  с душевни и интересни сили, разсъдителност, далновидност, да ви дарява с напътствие на ползу роду българско, на многая и благая лета."

После Негово светейшество му подари икона за "на добър час".

Доста време отне и на двамата държавни глави да напуснат храма.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова вече очакваха новата двойка на "Дондуков" 2, когато президентът Румен Радев и вицето му Илиана Йотова напуснаха църквата и тръгнаха към президенството. Двамата бяха задържани от множеството пред храма. Голяма група ги очаква и на последната им дестинация днес.

Новият президент бе посрещнат от скандирания: "Радев! Радев!". Официално Плевнелиев го прие в сградата на президенството.

"За служебното правителство ще използвам експерти. БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост", заяви Радев на последното си изказване преди встъпването в длъжност по БНТ.

Той добави, че няма амбиции да се бърка в работата на което и да е правителство, но ще запазва правото си да коментира и да задава въпроси. И повтори, че ще защитава преди всичко интересите на България.