Мислите си, че сте твърди стари, за да спортувате? Да видим какво ще кажете за 105-годишния френски колоездач Робер Маршан. 

На 101 г. той поставя световен рекорд за най-голяма дистанция, измината с велосипед от столетник - 24 км, които преодолява за 1 час. И понеже Маршан още няма свои набори, които да застрашават постиженията му, решава да атакува сам себе си.

Две лета по-късно - на 103, за 1 час той изминава вече 27 км. Тренирал е сериозно. И продължава да тренира. Така добавя още живот на вече пределната си възраст. Изследванията отдавна са показали, че здравословното състояние на човек се подобрява при повишаване на максималния белодробен капацитет.

А когато карате колело, правите именно това.

Някой ще си каже, че Робер Маршан през целия си живот е въртял велосипед, вероятно е побеждавал в големи обиколки и т.н. Не точно. Робер е тренирал колоездене - спорт, който е религия във Франция, начин на живот, между 15 и 25 г. Неговият треньор обаче му казва да се откаже, защото от него не става добър състезател. 

Маршан го послушал и станал винар. Докато наближи 70 г., той почти не е докосвал велосипед. На тази възраст - след пенсия, Робер решава да се върне към старата си страст.

 Робер Маршан с част от семейството си.

Много бързо навлиза в завидна форма за тази възраст. И след още години се съгласява да бъде доброволец за изследвания в спортната наука. Тук трябва да кажем, че Робер Маршан няма здравословни проблеми. Сърцето му работи добре за столетник, не страда от високо кръвно, например. Не взема лекарства.

Когато поставя първия си рекорд за един час, столетникът се подлага на куп изследвания и тестове. А след това на истинска тренировъчна програма. Поначало покриването на разстояние за 1 час в колоезденето е един от универсалните показатели какви са възможностите ти в този спорт.

За две години - между 101 и 103 г., Маршан преодолява  общо 10 000 км на две капли. В 80 процента от времето е карал по-леко, а в 20 % се е вложил почти максимално.

В края на периода ветеранът минава нови тестове. Теглото, телесната маса и работата на сърцето са непроменени. Но други показатели, като например максималният белодробен капацитет (VO2 max), са подобрени на 103 г. в сравнение със 101 г.

Това са първите изследвания, които показват, че тренировките на пределна възраст могат да увеличат VO2 max.

А Робер Маршан не е просто опитно зайче, по-скоро науката се възползва от невероятния му спортен хъс, не обратното. Той не слиза от състезателния "бегач". Преди броени дни - на 105 години, той навъртя 22,5 км за 1 час. Казва, че щял да измине по-голяма дистанция, ако не е пропуснал 10-минутната разгрявка преди да стартира.

Физиологът му е на друго мнение: можел е да запише по-добро постижение, ако месец по-рано не е зачеркнал месото от менюто си.

А след финала на последния си засега 1-часов пробег, записан като световен рекорд на тази възраст, 105-годишният Робер Маршан заявява следното, цитиран от агенция АП:

"Сега чакам съперник".