Минути след като изпрати своя предшественик Росен Плевнелиев през парадния вход на парламента, петият президент на Република България Румен Радев даде първото си интервю пред БНТ.

Той заяви твърдо, че ще поддържа отношенията на България с Европа и няма да отклонява външната ни политика в друга посока. Но за пръв път се възмути на въпроса за ориентацията на страната ни:

"Въпросът е абсолютно неуместен и нямам намерение цял мандат да отговарям на него", посочи петият президент.

Откриващ въпрос на журналистите от националната телевизия бе сблъсъка между Радев и депутатите в четвъртък, когато положи клетва пред парламента.

"Няма място за обида. Някои от депутатите още в началото на моята реч открито демонстрираха липса на уважение към българската държава. Неслучайно хората искат мажоритарни избори, за да видят личности в парламента".

Радев отговори остро и на критиката към речта му - че била скучна и лишена от конкретика.

"За мен това е очаквано. Явно за някои от депутатите липсата на справедливост и бедността не са интересни  теми. Те нямат такива проблеми. Говоря за част от депутатите", подчерта той.

А на критиката, че е по-скоро Първата му реч в парламента е била премиерска заяви:

"Хората искат да чуят решенията. Ние можем да вървим  напред, само ако посочим точно и ясно промените. Това направих в тази реч, може би това дразни някои хора. Не претендирам, че имам монопол над тази истина, изразявам мнението, гласа на българския народ. И много ясно заявих, че ще спазвам правомощията, които са ми дадени по Конституцията."

Новият президент повтори тезата си за служебно правителство - съставено от експерти, ефективно, така че да се справи в следващите няколко трудни по негови думи месеца. На забележката, че няма опит и не познава толкова експерти, той отговори:

"Имам хора, с които да се съветвам, но смятам, че това е и плюс - не съм обременен."

Не каза каква роля е избрал за вицето си Илияна Йотова, но отбеляза, че ще работят заедно, и че тя има много добър опит от Европарламента.

"Искам да бъда ясен и да заявя категорично - БСП по  никакъв начин не влияе на моя избор. И това ще го видите. Но това не означава, че си забранявам да взимам хора от ляво", натърти Радев тезата си, която сподели и сутринта пред БНТ.

Президентът обеща да запази "Българската Коледа", започнала по времето на Първанов и Президентската библиотека, открита преди дни от Росен Плевнелиев.

"Със сигурност ще променя и много неща, най-вече в областите, в които имам правомощия. Ще обърна специално внимание на Въоръжените сили. Отливът от военната професия трябва да бъде пресечен с мерки. Ще настоявам проектите за модернизация и превъоръжаване да бъдат в полза не само на отбраната, а и на цялото общество."

Според него други ключови проблеми са престъпността, корупцията, както и демографската криза. Той не отбеляза сред тях съдебната реформа, за разлика от речта си при клетвата в парламента.