Днес Румен Радев пое поста на президент на Република България от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев. Публикуваме пълния текст на първото му обръщениена площад "Св. Александър Невски".

Уважаеми господин Президент Плевнелиев,
Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,
Уважаеми господин Министър-председател,
Ваше Светейшество,
Уважаеми дами и господа министри,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми представители на държавните институции и политическите партии,
Уважаеми представители на религиозните общности,
Ваши превъзходителства,
Господа генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Плевнелиев пред всички вас, пред представителните части на Българската армия, армия, която 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство.

Ето защо днешната церемония има своя дълбок смисъл, тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме, но тя е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията в изграждането на демократична България. Днес сме събрани на свято за България място – Паметникът на Незнайния войн, Некрополът на Антична Сердика, Храм-паметникът „Александър Невски“, на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята, за нея пожертваха живота си хиляди доблестни българи, съграждана с ума и ръцете на милиони други. За последните три десетилетия България измина сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – мирен преход към ново общество, част от Обединена Европа.

Скъпи съотечественици,

Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността, общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето, дължим го на себе си и на нашите деца, дължим го и на предците си. По пътя осеян с нови предизвикателства ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с българския парламент, с правителството, с институциите, с партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Но нека е ясно едно. Ще бъде президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания, вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.

Благодаря ви!