Теодор Ушев е само на крачка от номинация за Оскар – във вторник ще разберем дали неговият късометражен анимационен филм „Сляпата Вайша“, по разказ на Георги Господинов, ще се бори за статуетката през февруари. Но каква е рецептата за подобен успех? В интервю пред Вяра Деянова за „120 минути“ по Би Ти Ви Ушев заяви, че никога не се е стремял към статуетки или финансов успех с творчеството си. Очерта обаче няколко ключови елемента – да обичаш работата си, да пиеш хубаво вино, да спиш малко, да слушаш Вагнер, спорт и… да четеш хубави книги.

„Въобще… да не се самозабравяш – коментира той, а после, след напомняне от водещата, добави: – И любовта е много важна. Любовта е най-важното нещо.“

Непосредствено преди това режисьорът обясни, че никога не е искал да печели Оскар и може би е „най-неамбициозният човек на света“. Наистина не съм състезател, посочи Ушев и призна, че от цялата ситуация дори се чувства некомфортно.

Теодор Ушев обясни, че е емигрирал от България към Канада по време на протестите срещу правителството на Жан Виденов.

„Аз избягах от действителността и от перспективата БСП да се връща на власт перманентно – разказа той. – Имах компания за графичен дизайн, печелих доста добре за онова време, нямах никакви проблеми от какъвто и да е характер. Единствената причина, поради която заминах, беше непреодолимата културна разлика в това, което харесвам аз, и това, което болшинството от българския народ харесва и би искал да гледа и преживява.“

„Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев е сред десетте заглавия в краткия списък преди номинациите за Оскар в категорията за късометражен анимационен филм. Във вторник следобед (бълг. време) официално ще бъде обявено кои са продукциите, които на 26 февруари ще се борят за най-престижните награди в киното.

Площад Славейков