Румънският президент Клаус Йоханис участва вчера в антиправителствен протест в Букурещ, съобщиха медиите в северната ни съседка.

Шествието бе срещу планирани от правителството на премиера Сорин Гриндяну промени в наказателното право. Йоханис нарече авторите му "шайка политици".

 

"Дойдох тук на Университетския площад като хиляди румънци, за да изразя възмущението си. Една шайка политици със съдебни проблеми иска да промени законодателството в Румъния, иска да отслаби правовата държава, нещо, което не може да бъде допуснато”, каза той.

Според него е недопустимо да се променя законодателството и десетки или стотици разследвани политици да се окажат с чисти досиета и да продължат беззаконията.

"Румънците с право са възмутени", заключи президентът.

В протеста участваха близо 10 000 души, гневни заради плановете за промени в наказателното законодателство. Те приветстваха държавния глава с възгласите "Йоханис е с нас!"

Министерството на правосъдието представи миналата седмица проект за помилване. Ако той бъде одобрен, ще бъдат освободени около 3500 души от затворите.

Друг проект предвижда декриминализиране на злоупотребата със служебно положение, когато щетите са под 44 500 евро и намаляване на максималната присъдата за това престъпление от 7 на 3 г. затвор.

На власт в Букурещ е коалиционно правителство на Социалдемократическата партия (бившите комунисти) и Алианса на либералите и демократите.