Григор Димитров спечели титлата на престижния тенис турнир на трева в "Куинс клъб", Лондон, след повече от два часа и половина изпилваща нервите битка срещу испанеца Фелисиано Лопес. Това е трета победа в турнир от АТП за Димитров тази година. Драмата бе решена с три тайбрека - 6:7(8) 7:6(1) 7:6(6) и няколко обрата! Гришо изоставаше с пробив пасив в третия сет, но стигна до пълен обрат. Спаси и два мачбола във втория, когато изравни мача.

От трибуните гледаше приятелката на Димитров - Мария Шарапова, която съпреживяваше драмата. И двамата тенисисти минаваха през рая и ада, преди накрая българинът победоносно да вдигне купата на един от любимите си турнири.

Така Григор има вече триумфи на твърда настилка, на червена и на трева от началото на 2014-а. В края на миналия сезон най-добрият български тенисист Григор Димитров ликува с първата си АТП титла, а само осем месеца по-късно вече има четири трофея в своята колекция. 

Днес Лопес и Димитров сътвориха истински тенис спектакъл в "Куинс клуб", като подобриха рекорда за най-дълготраен финал на турнира. Резултатът е показателен колко равностойна бе срещата. И двамата тенисисти се чувстват отлично на трева и именно тази настилка е най-удобна за стиловете им. В крайна сметка обаче нашият се оказа по-концентриран и непримирим.

Фелисиано Лопес

"Беше невероятен мач. Страхотно е всяка година да идвам тук и да играя на този турнир. Това означава много за мен. Благодаря ви за подкрепата", каза щастливият победител на коронацията си.

Българинът не пропусна да благодари и на Шарапова: "Мария, благодаря ти, че си тук." Последваха бурни аплодисменти на публиката.

След края на срещата Григор подари една от ракетите си на бившия директор на турнира в Куинс. "Той ми даде "уайлд карт" за турнира през 2000 г. и бе един от първите, които повярваха в мен. Дължа му го", поясни Димитров. 

Шампионът благодари и на треньора си Роджър Рашийд, а интервюиращият го попита, дали  очаква няколко дни почивка, като подарък:

"Силно се съмнявам. Той просто няма търпение да свърши всичко, за да седнем двамата и да ми се скара за грешките. Но това е типично в негов стил, няма проблеми", отговори през смях 23-годишният българин.

Успехът в Куинс нарежда българина сред най-успешните тенисисти за годината. От началото на сезона Димитров  има три спечелени турнира, колкото и световните номер 2 и 3 Новак Джокович и Станислас Вавринка, а единствено лидерът в ранглистата Рафаел Надал е с четири. Постижението на Гришо е по-впечатляващо, тъй като той е единственият тенисист, извоювал титли на трите основни настилки - червен корт, твърд и тревен.

Днес хасковлията заработи 250 точки, като ще добави едва 160 към актива си. Те няма да са достатъчни, за да напредне в класирането и през идната седмица отново ще заема 13-а позиция. От дебют в Топ 10 вече го делят само 130 т, което означава, че още на "Уимбълдън" Григор може да постигне тази заветна цел.

Новината е обновена!