Смартфоните "Галакси ноут 7" са се самозапалвали заради проблеми в проектирането и производството на батериите.

Тези проблеми са били причина за прегряване и самозапалване, обяви производителят - южнокорейската компания "Самсунг". Новината съобщи на пресконференция Ко Дон Джин - шефът на смартфон отдела на южнокорейския гигант.

"Нашето разследване, както и разследванията, извършени от три независими организации, стигнаха до заключението, че батериите са се оказали причината за инцидентите с "Галакси ноут 7", изтъкна той.

При разследването са били проучени над 200 000 устройства и 30 000 батерии. От "Самсунг" обещаха да вземат всички необходими мерки, за да не се повтаря подобна ситуация в бъдеще.

Всъщност проблемът и причината бяха добре известни на всички, изтъкват запознати. Чак сега от "Самсунг" обаче го признават официално.

През септември 2016 г. от "Самсунг" обявиха масово изтегляне и прекратяване на продажбата на "Галакси ноут 7" заради проблеми с батериите, които могат да се взривят. След това от компанията съобщиха, че дефектът е отстранен и започнаха да сменят закупените по-рано смартфони с нови. 

По-късно обаче стана ясно, че от "Самсунг" не са успели да преодолеят проблема, тъй като батериите продължиха да се самозапалват. Затова бе обявено пълно изтегляне на апаратите от този модел и спирането им от производство.